E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 29051
Lasīšanai: 4 minūtes
2
2

Vai darba devējam jāapmaksā laiks, kad darbinieks piedalījies kvalifikācijas paaugstināšanā

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
03. aprīlī, 2023
Aira

Mūsu uzņēmums aktīvi rūpējas par darbinieku kvalifikācijas paaugstināšanu, uzņēmumā ir arī savs Mācību centrs. Iesaistīt kvalifikācijas celšanā (darba laikā) darbiniekus ar normālo darba laiku nesagādā grūtības, bet ar summētā laika darbiniekiem ir šāda situācija.
Dažu kategoriju darbinieku darba specifika neļauj darba laikā atstāt savu darbavietu, līdz ar to šie darbinieki piedalās kvalifikācijas paaugstināšanā tikai savā atpūtas laikā. Par šo laiku, pamatojoties uz Darba likuma 74. panta 1. d. 3. p., viņiem tiek saglabāta atlīdzība. Savukārt Darba likuma 130. pants nosaka, ka darba laiks tā izpratnē ir laikposms no darba sākuma līdz beigām, kura ietvaros darbinieks veic darbu un atrodas darba devēja rīcībā, izņemot pārtraukumus darbā.
Jautājumi:
1. Vai pareizi rīkojamies, saglabājot darbiniekiem noteikto atlīdzību gadījumos, kad viņi kvalifikācijas paaugstināšanā piedalījās atpūtas laikā?
2. Vai kvalifikācijas paaugstināšanā (atpūtas laikā) pavadītais laiks ir jāuzskata par darba laiku un attiecīgi jāatspoguļo darba uzskaites tabulā kā darba laiks, un jāapmaksā kā virsstundas? 

A
atbild:
17. aprīlī, 2023
Valsts darba inspekcija
Dace Stivriņa, Klientu atbalsta nodaļas vadītāja

Saskaņā ar Darba likuma 130. panta pirmo daļu darba laiks Darba likuma izpratnē ir laikposms no darba sākuma līdz beigām, kura ietvaros darbinieks veic darbu un atrodas darba devēja rīcībā, izņemot pārtraukumus darbā. Savukārt saskaņā ar Darba likuma 141. panta pirmo daļu atpūtas laiks Darba likuma izpratnē ir laikposms, kura ietvaros darbiniekam nav jāveic viņa darba pienākumi un kuru viņš var izlietot pēc sava ieskata. Šī panta otrajā daļā noteikts, ka atpūtas laiks ietver pārtraukumus darbā, diennakts atpūtu, nedēļas atpūtu, svētku dienas un atvaļinājumus.

Darba likuma 74. panta pirmās daļas 3. punkts nosaka, ka darba devējam ir pienākums izmaksāt šā panta trešajā daļā noteikto atlīdzību, ja darbinieks neveic darbu attaisnojošu iemeslu dēļ, tai skaitā, kad darbinieks, pamatojoties uz attiecīgu darba devēja rīkojumu, darba laika ietvaros piedalās profesionālajā apmācībā vai kvalifikācijas paaugstināšanā. Šī panta trešajā daļā noteikts, ja darbiniekam ir noteikta laika alga, šā panta pirmajā un otrajā daļā minētajos gadījumos viņam izmaksā noteikto darba samaksu. Ja darbiniekam ir noteikta akorda alga, šā panta pirmajā un otrajā daļā minētajos gadījumos viņam izmaksā vidējo izpeļņu.

Tā kā darbiniekam viņa atpūtas laikā ir jāierodas uz mācībām saskaņā ar darba devēja rīkojumu, darbinieks atrodas darba devēja rīcībā, pilda viņam uzdoto uzdevumu (piedalās apmācībās), mācībās pavadītais laiks ir uzskatāms un uzskaitāms kā darba laiks, un par to darbiniekam ir izmaksājama Darba likuma 74. panta trešajā daļā noteiktā atlīdzība.

Saskaņā ar Darba likuma 136. panta pirmo daļu virsstundu darbs ir darbs, kuru darbinieks veic virs normālā darba laika. Ja darbiniekam ir nolīgta summētā darba laika organizācija, tad saskaņā ar Darba likuma 140. panta piekto daļu par virsstundu darbu uzskatāms darbs, kuru darbinieks veic virs pārskata periodā noteiktā normālā darba laika.

Līdz ar to tikai tad, ja darbinieka kopā nostrādātais darba laiks pa mēnesi vai pārskata periodā pārsniegs normālo darba laiku, būs uzskatāms, ka darbinieks ir veicis virsstundu darbu un darbiniekam ir tiesības saņemt atlīdzību par virsstundu darbu atbilstoši Darba likuma 68. panta pirmajā daļā noteiktajam apmēram.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas