E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 28957
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Pensijas

Tiesībām uz priekšlaicīgu pensiju nepieciešams 30 gadu stāžs

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
16. martā, 2023
lola

Labdien! Ko darīt cilvēkam, kuram ir 63 gadi, veselības problēmas (nevar strādāt), četri bērni, taču nav pietiekama darba stāža. Vai ir iespēja saņemt priekšlaicīgu pensiju? Vai arī jānokārto invaliditātes grupa (ilgs process bez lielas atsaucības no iesaistītajām iestādēm)?

A
atbild:
17. martā, 2023

Šogad priekšlaicīgi pensionēties var personas, kuras sasniegušas 62 gadu un 6 mēnešu vecumu. Taču, lai būtu tiesības uz priekšlaicīgu pensiju – divus gadus pirms likumā “Par valsts pensijām” vecuma pensijas piešķiršanai noteiktā vecuma sasniegšanas –, ir nepieciešams vismaz 30 gadu apdrošināšanas stāžs.

Invaliditātes ekspertīzi veic Veselības un darbspēju ekspertīzes ārstu valsts komisija (VDEĀVK). Vispirms ir jādodas pie sava ģimenes vai ārstējošā ārsta, kurš, ņemot vērā vispusīgas medicīniskās izmeklēšanas un atbilstošas ārstēšanas rezultātus, izlems jautājumu par nosūtīšanu uz VDEĀVK. Lai veiktu invaliditātes ekspertīzi, persona vai tās likumiskais pārstāvis komisijā iesniedz iesniegumu ar lūgumu veikt invaliditātes ekspertīzi. To var izdarīt personīgi, elektroniska dokumenta formātā atbilstoši normatīvajiem aktiem par elektronisko dokumentu noformēšanu vai nosūtīt pa pastu. Iesniegumam pievieno šādus dokumentus:

  • ģimenes vai ārstējošā ārsta nosūtījumu uz komisiju (veidlapa Nr. 088/u);
  • citus personas medicīniskos dokumentus, ja ģimenes vai ārstējošais ārsts vai pati persona uzskata, ka tas ir nepieciešams invaliditātes ekspertīzei.

Detalizētāka informācija ir pieejama komisijas mājaslapā šeit.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas