E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 28925
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Nodokļi
1
1

Kas maksā nekustamā īpašuma nodokli īpašnieka maiņas gadā

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
14. martā, 2023
Ainārs

Labdien! 2022. gada jūlijā esmu mantojis tēva dzīvokli, to pārdevu šī paša gada decembrī. Jaunais dzīvokļa īpašnieks savu dzīvokli reģistrējis zemesgrāmatā 02.01.2023. Kuram jāmaksā nekustamā īpašuma nodoklis par 2023. gadu, ja darījums un bankas pārskaitījums veikts 2022. gada decembrī?

A
atbild:
17. aprīlī, 2023

Atbilstoši likuma “Par nekustamā īpašuma nodokli” 2. panta otrajai daļai par nekustamā īpašuma īpašnieku, kura pienākums ir maksāt nekustamā īpašuma nodokli, uzskatāma persona, kuras īpašuma tiesības uz nekustamo īpašumu ir nostiprinātas zemesgrāmatā.

Saskaņā ar Civillikuma 994. pantu par nekustamā īpašuma īpašnieku atzīstams tikai tas, kas par tādu ierakstīts zemesgrāmatā.

Likuma 7. pants noteic, ka nodokli sāk maksāt ar nākamo taksācijas gadu pēc īpašuma tiesību vai valdījuma tiesību rašanās.

Ja īpašumu atsavina vai dāvina, zemesgrāmatā īpašnieka maiņu var reģistrēt pēc tam, kad ir nomaksāts nodokļa pamatparāds, soda nauda un nokavējuma nauda, kā arī veikts nodokļa maksājums par taksācijas gadu, kurā notiek īpašnieka maiņa, un zemesgrāmatu nodaļa par to ir pārliecinājusies tiešsaistes datu pārraides režīmā.

No tiesību aktu normām izriet –, ja dzīvoklim īpašnieka maiņa notika nākamajā gadā, nodokļa maksāšanas pienākums būs iepriekšējam īpašniekam.

Tiesu praksē ir atrodamas norādes, ka pirkuma līguma noslēgšana nerada īpašuma tiesības, bet gan tikai prasījuma tiesības.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 40 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas