E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 28770
Lasīšanai: 3 minūtes

Piemaksa par darbu īpašos riska apstākļos un darba stāžu

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
01. martā, 2023
INGA

Vai piemaksu par darbu īpašos riska apstākļos un stāžu piemēro aprēķinātai mēnešalgai? Darbinieks (ārstniecības persona) mēnesī nostrādā virs normālā darba laika. MK noteikumi Nr. 851 “Noteikumi par zemāko mēnešalgu un speciālo piemaksu veselības aprūpes jomā nodarbinātajiem” nosaka piemaksu par darbu īpašos riska apstākļos un darba stāžu. Vai šīs piemaksas tiek piemērotas no aprēķinātās mēnešalgas vai noteiktās mēnešalgas likmes?

A
atbild:
15. martā, 2023
Valsts darba inspekcija
Laura Akmentiņa, Klientu atbalsta nodaļas vadošā juriskonsulte
Santa Galiņa
LV portāls

Zemākās mēnešalgas un speciālo piemaksu par darbu, kas saistīts ar īpašu risku, ārstniecības personām nosaka Ministru kabineta noteikumi Nr. 851 “Noteikumi par zemāko mēnešalgu un speciālo piemaksu veselības aprūpes jomā nodarbinātajiem”.

Valsts darba inspekcijas Klientu atbalsta nodaļas vadošā juriskonsulte Laura Akmentiņa skaidro, ka, ņemot vērā MK noteikumu Nr. 851 3. punktā noteikto, ārstniecības iestādes vadītājs, pašvaldības izglītības iestādes vadītājs vai Ieslodzījuma vietu pārvaldes priekšnieks, ievērojot attiecīgās iestādes darba samaksas fondu, kā arī šo noteikumu 1. pielikumu (“Ārstniecības personu, transportlīdzekļa vadītāju un medicīnas asistentu amatu kvalifikācijas kategorijas”) un 2. pielikumu (“Ārstniecības personu, transportlīdzekļa vadītāju un medicīnas asistentu zemākā mēnešalga”), apstiprina attiecīgās iestādes ārstniecības personu, kā arī medicīnas asistentu un transportlīdzekļa vadītāju mēnešalgu skalu.

Savukārt saskaņā ar noteikumu 6. punktu ārstniecības persona, medicīnas asistents vai transportlīdzekļa vadītājs par darbu, kas saistīts ar īpašu risku, saņem speciālo piemaksu saskaņā ar noteikumu 3. pielikumu (“Speciālā piemaksa ārstniecības personai un transportlīdzekļa vadītājam par darbu, kas saistīts ar īpašu risku”). Piemaksu aprēķina, pamatojoties uz mēnešalgu skalā noteiktajiem mēnešalgu apmēriem.

“Tādējādi norādām, ka speciālo piemaksu par darbu, kas saistīts ar īpašu risku, aprēķina no mēnešalgu skalā attiecīgajam amatam noteiktā mēnešalgas apmēra, nevis no faktiskās mēnešalgas,” rezumē juriskonsulte.

Tas pats attiecas arī uz piemaksu par darba stāžu. MK noteikumu Nr. 851 8. punktā ir definēts, ka ārstniecības personai, medicīnas asistentam un transportlīdzekļa vadītājam atbilstoši darba stāžam ārstniecības jomā tiek noteikta speciālā piemaksa, ko aprēķina no noteiktās mēnešalgas.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas