E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 28618
Lasīšanai: 4 minūtes
TĒMA: Vide
3
3

Ja kaimiņos ir nikns suns

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
09. februārī, 2023
Sanda

Sveiki! Mans kaķis iet medīt peles kaimiņu saimniecības ēkā, jo tur ir graudi vistām, tātad daudz peļu. Kaimiņu suns (rotveilers) sakoda manu kaķi, jo kaķis bija aizlīdis aiz sētas. Par laimi, biju ārā un paspēju pieskriet, citādi būtu nokodis. Pirms laika manu acu priekšā gandrīz nokoda citu kaķi. Nāk pavasaris, sniegs kūst, un kaķi atsāk medības. Baidos, ka atkal nejauši kādā brīdī tiks sunim nagos. Kādas ir manas tiesības? Vai kaimiņu sunim ir tiesības nokost manus kaķus? Kā rīkoties, ja situācija atkārtojas? Pēc pirmā atgadījuma aprunājos ar kaimiņiem, taču viņi apgalvoja, ka tā ir viņu teritorija un viss. Kaķis pēc atgadījuma baidās, kad suns pie sētas rej, taču tas neapturēs kaķa instinktus, un kādā brīdī kaķis aizies tur, kur gribēs, un es nespēju visu dienu viņu nosargāt. Dzīvnieki man ir mīļi, taču sāp sirds, ka mani kaķi nesaprot riskus un kaimiņi ir vienaldzīgi. Suns ir ļoti nikns un agresīvi reaģē pret visiem, kas iet vai brauc garām sētai. Rej nepārtraukti. Aizrādīt nedrīkstu, jo viņiem tas liekas normāli.

A
atbild:
14. februārī, 2023
Inese Helmane
LV portāls

Mājdzīvnieka īpašniekam un turētājam ir saistoši Ministru kabineta noteikumi Nr. 266 “Labturības prasības mājas (istabas) dzīvnieku turēšanai, tirdzniecībai un demonstrēšanai publiskās izstādēs, kā arī suņa apmācībai”, kas nosaka labturības prasības istabas dzīvnieku turēšanai, dzīvnieka īpašnieka un turētāja tiesības un pienākumus.

52. pantā ir minēts: “Mājas (istabas) dzīvnieka īpašniekam vai turētājam ir pienākums:

  • nodrošināt, lai mājas (istabas) dzīvnieks (smaka, riešana vai gaudošana) netraucētu mājas vai apkārtnes iedzīvotājus;
  • uzticēt mājas (istabas) dzīvnieka vešanu ārpus īpašnieka vai turētāja valdījumā vai turējumā esošās teritorijas tikai personai, kas spēj kontrolēt un savaldīt dzīvnieku, un nodrošināt, lai mājas (istabas) dzīvnieks neapdraud cilvēkus un dzīvniekus u. c.”

Savukārt Dzīvnieku aizsardzības likuma 5. pants nosaka: “Dzīvnieka īpašniekam ir Civillikumā noteiktā vara pār dzīvnieku, izņemot šajā likumā un citos normatīvajos aktos noteiktos gadījumus.

Dzīvnieka īpašniekam ir šādi pienākumi:

  • rūpēties par dzīvnieka veselību, labturību un izmantošanu atbilstoši tā sugai, vecumam un fizioloģijai;
  • rūpēties par labvēlīgu sabiedrības attieksmi pret viņa īpašumā esošo dzīvnieku;
  • nodrošināt, lai dzīvnieks netraucētu un neapdraudētu cilvēkus vai citus dzīvniekus u. c.”

Tātad likumdošana nosaka, ka mājdzīvnieka saimniekam ir jānodrošina, lai mājas (istabas) dzīvnieka riešana  netraucētu mājas vai apkārtnes iedzīvotājus, kā arī jācenšas rūpēties par labvēlīgu sabiedrības attieksmi pret viņa īpašumā esošo dzīvnieku un jānodrošina, lai dzīvnieks netraucētu un neapdraudētu cilvēkus vai citus dzīvniekus.

Radušos situāciju būtu jācenšas atrisināt sarunu ceļā. Tomēr, ja konflikts nav risināms sarunu ceļā, var vērsties savas pašvaldības administratīvajā komisijā vai pašvaldības policijā.

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas