E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 24396
Lasīšanai: 2 minūtes

Transportlīdzekļa vadīšana alkohola reibumā, atrodoties privātīpašumā

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
06. oktobrī, 2021
Jānis

Labdien! Gribētu zināt, kāds sods ir par braukšanu dzērumā ar motociklu sava īpašuma teritorijā bez tiesībām? Policija par to uzzināja tikai tad, kad biju nokritis un ar ātro palīdzību aizvests uz slimnīcu.

A
atbild:
28. oktobrī, 2021
Sandis Zellis
jurists

Sods par transportlīdzekļa vadīšanu alkohola reibumā ir atkarīgs no izelpā vai asins pārbaudē konstatētā alkohola koncentrācijas lieluma. Soda veidi/apmēri par šāda veida pārkāpumiem ir noteikti Ceļu satiksmes likuma 62. pantā.

Piemēram, par transportlīdzekļa vadīšanu, ja izelpotā gaisa vai asins pārbaudē konstatētā alkohola koncentrācija asinīs pārsniedz 0,5 promiles, bet nepārsniedz 1,0 promili, piemēro naudas sodu velosipēda vai elektroskrejriteņa vadītājam astoņu naudas soda vienību (40 eiro) apmērā, bet cita transportlīdzekļa vadītājam – no astoņdesmit sešām (430 eiro) līdz simt divdesmit astoņām naudas soda vienībām (640 eiro) un atņem transportlīdzekļu vadīšanas tiesības uz vienu gadu.

Policijas kompetencē ir konstatēt un ar dažādiem pierādīšanas līdzekļiem pierādīt to, vai transportlīdzekļa vadīšana konkrētajā gadījumā tiešām ir veikta, atrodoties alkohola reibumā. Vienlaikus vēršu uzmanību uz to, ka ceļu satiksmē nav svarīgs ceļa vai jebkuras citas teritorijas piederības statuss (privātīpašums vai publiska teritorija), tādēļ sods par transportlīdzekļa vadīšanu alkohola reibumā ir piemērojams arī, pārvietojoties sava privātīpašuma teritorijā. Strīdīgāka situācija varētu būt, ja konkrētā teritorija ir pilnībā norobežota un tiek nodrošināts, ka pa to citi ceļu satiksmes dalībnieki faktiski nevar pārvietoties.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas