E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 29278
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Nodokļi
1
1

Vai jāmaksā nodoklis, izņemot pensiju 3.līmeņa uzkrājumu, ja iemaksas deklarētas attaisnotajos izdevumos

J
jautā:
25. aprīlī, 2023
Gaitis

Ja tiek veikti maksājumi 3.pensiju līmenī, nākamajā gadā ir iespēja saņemt no Valsts ieņēmumu dienesta nodokļu pārmaksu (līdz 20% no iemaksātās summas šajā gadā), iesniedzot gada ienākumu deklarāciju. Jautājums ir šāds: ja tiek izlemts pārtraukt 3.pensiju līmeni pirms termiņa (55 gadi) vai arī, sasniedzot šos 55 gadus, sākt šo uzkrāto pensiju izmantot, vai no valsts saņemtā nodokļu atmaksa jāatdod atpakaļ valstij? Esmu dzirdējis 2 versijas: jāatdod viss pilnībā un arī versiju, ka jāatmaksā no valsts saņemtais par pēdējiem 2 gadiem no brīža, kad tiek pārtraukta uzkrāšana 3.līmenī. Kā īsti ir?

A
atbild:
16. maijā, 2023
Lidija Dārziņa
LV portāls

Attaisnotajos izdevumos var iekļaut gadā veiktās iemaksas pensiju fondos un apdrošināšanas prēmiju maksājumus līdz 10% no gada apliekamā ienākuma, nepārsniedzot 4000 eiro gadā.

Iemaksas pensiju 3.līmenī var pārtraukt maksāt jebkurā laikā, taču saņemt uzkrājumu var tikai no 55 gadu vecuma.

Tas, vai jāmaksā iedzīvotāju ienākuma nodoklis, sākot izmantot pensiju 3.līmenī uzkrāto pensijas kapitālu, atkarīgs no tā, kad iemaksas ir veiktas pirmoreiz; vai iemaksu summa ir deklarēta un kad ir deklarēta attaisnotajos izdevumus (saņemot pārmaksāto nodokli), kā arī, vai izņem uzkrājumu pakāpeniski vai visu uzreiz.

Likumā “Par iedzīvotāju ienākuma nodokli” noteikts: Ja fiziskā persona taksācijas gadā veic iemaksas privātajā pensiju fondā un iekļauj tās taksācijas gada attaisnotajos izdevumos, bet taksācijas vai pēctaksācijas gada laikā veic arī izmaksas no pensiju plāna, maksātāja apliekamais ienākums ir palielināms šādi:

1) ja pensiju plāna dalībnieks taksācijas gadā uzsāk dalību pensiju plānā un ir veicis iemaksas pensiju plānā pirmoreiz vai ja pensiju plāna dalībniekam pirms pirmstaksācijas gada 31.decembrī nav uzkrāts papildpensijas kapitāls un viņš nav veicis iemaksas pensiju plānā pirmstaksācijas gadā, — palielina pēctaksācijas gada apliekamo ienākumu par taksācijas un pēctaksācijas gada laikā no privātā pensiju fonda veikto izmaksu summas un pirmstaksācijas gada 31.decembrī uzkrāto pensiju kapitāla starpību;

2) pārējos gadījumos — palielina pēctaksācijas gada apliekamo ienākumu par pēctaksācijas gada laikā no privātā pensiju fonda veikto izmaksu un pirmstaksācijas gada 31.decembrī uzkrātā pensiju kapitāla starpību.

Tātad, ja iemaksas veiktas 2022.gadā, un šogad, iesniedzot 2022.gada deklarāciju, iemaksātā summa norādīta attaisnotajos izdevumos, lai saņemtu nodokļa pārmaksu, izņemot šo iemaksu summu šogad, jāmaksā nodoklis.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 56 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas