E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 28610
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Mājoklis
3
3

Vai iespējama zemes seguma maiņa

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
08. februārī, 2023
Zinaīda

Labdien! Man un vēl pieciem īpašniekiem pieder kopīga zeme, uz kuras ir arī mūsu kopīgā māja. Zeme ir domājamās daļās un nav sadalīta. Divi kopīpašnieki nolēma, ka zemi ap māju grib noasfaltēt vai nobruģēt, laikam vēl nav vienojušies, lai nebūtu jāpļauj zāle un varētu likt mašīnas. Pārējie kopīpašnieki vēl nav izdomājuši, kā labāk rīkoties šajā situācijā. Vai šādām darbībām vajag visu kopīpašnieku piekrišanu? Vai zemes seguma maiņa (no mauriņa uz cieto segumu) ap mājas teritoriju ir jāsaskaņo būvvaldē? Esam pilsētas teritorijā. Paldies!

A
atbild:
09. februārī, 2023
Inese Helmane
LV portāls
Rīgas Stradiņa universitātes Sociālo zinātņu fakultāte
Inga Kudeikina, Dr. iur., asociētā profesore

Civillikuma 1068. pants nosaka: rīkoties ar kopīpašuma priekšmetu – kā visumā, tā arī noteiktās atsevišķās daļās – drīkst tikai ar visu kopīpašnieku piekrišanu, bet, ja kāds no viņiem rīkojas atsevišķi, tad šī rīcība ne vien nav spēkā, bet arī uzliek pēdējam pienākumu atlīdzināt pārējiem zaudējumus, kas viņiem ar to nodarīti.

Neviens atsevišķs kopīpašnieks nevar bez visu pārējo piekrišanas ne apgrūtināt kopīpašuma priekšmetu ar lietu tiesībām, ne atsavināt to visā tā sastāvā vai pa daļām, ne kaut kādā veidā to pārgrozīt.

Attiecībā uz asfaltēšanu – saskaņā ar Civillikuma 1043. pantu īpašnieks pēc saviem ieskatiem var rīkoties ar zemes virsmu, bet jāņem vērā konkrētās teritorijas plānojums, proti, vai tajā nav noteikti ierobežojumi vai papildu prasības. Tāpēc kopīpašniekiem ir ieteicams vērsties vietējās pašvaldības būvvaldē, lai noskaidrotu, ko nosaka vietējās pašvaldības izdotie teritorijas izmantošanas un apbūves noteikumi.

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas