E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 28548
Lasīšanai: 2 minūtes

Valdes atbildība

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
02. februārī, 2023
guntis

Sveiki! Ir radušies papildu jautājumi saistībā ar atbildi Nr. 28371. Buļļupe-11 DKS īrē zemi no Rīgas domes. Pārbaude tika veikta caur Uzņēmumu reģistru. Kā vēl var pierādīt valdes blēdības ar iemaksām 10 gadu garumā? Palīdzība no malas: Rīgas domes Īpašuma departaments, Rīgas pašvaldības policija. Vai ir nepieciešams iesniegums vai pietiek tikai ar revīzijas komisijas priekšsēdētāju, kurš pārbauda un akceptē iesniegto dokumentu pareizību? Vai mēs varam pieprasīt izrakstus/kopijas, kas nosūtīti VID? Valde un priekšsēdētājs atsaka, nevēlas strīdu. Paldies!

A
atbild:
13. februārī, 2023

Biedrību un nodibinājumu likuma 49. pants nosaka: 

“(1) Valdes un citu institūciju locekļi ir solidāri atbildīgi par zaudējumiem, kas nodarīti biedrībai viņu vainas dēļ.

(2) Biedrība var celt prasību pret valdes vai citas institūcijas locekli piecu gadu laikā, skaitot no tiesību aizskāruma dienas vai dienas, kad kļuva zināms par tiesību aizskārumu.”

Tādējādi biedrības amatpersonu atbildība ir aprobežota ar zaudējumu konstatēšanas fakta nepieciešamību, proti, ir jākonstatē, vai valdes darbības rezultātā biedrība ir cietusi zaudējumus. Atbildības periods ir ierobežots ar 5 gadu termiņu.

Likuma 35. pants nosaka, ka biedru sapulces kompetencē ietilpst valdes un revīzijas institūciju locekļu ievēlēšana un atsaukšana, ja statūtos šādas tiesības nav piešķirtas citai pārvaldes institūcijai.

Savukārt 52. panta otrā daļa nosaka, ka biedrības gada pārskatu vai tā daļas – ieņēmumu un izdevumu pārskatu un ziedojumu un dāvinājumu pārskatu – pārbauda saimnieciskās un finansiālās darbības revīzijas institūcija vai zvērināts revidents. Biedrības biedriem ir tiesības iepazīties ar gada pārskatu vai tā daļām – ieņēmumu un izdevumu pārskatu un ziedojumu un dāvinājumu pārskatu.

Ņemot vērā iepriekš minēto, jums ir tiesības vērsties revīzijas institūcijā ar lūgumu izsniegt jums interesējošo dokumentu norakstus vai izrakstus.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 290 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas