E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 28520
Lasīšanai: 2 minūtes
7
7

Komandējuma izdevumi ir jāatlīdzina

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
01. februārī, 2023
Diāna

Labdien!
Man ir jautājums par komandējuma dienas naudu.
Es attālināti strādāju Latvijas kompānijā un dzīvoju citā Eiropas valstī (Spānijā). Man ir plānots trīs dienu komandējums uz Austriju. Braukšu, protams, no Spānijas uz Austriju un atpakaļ.
Vai man pienākas komandējuma dienas nauda?

A
atbild:
16. februārī, 2023
Valsts darba inspekcija
Laura Akmentiņa, Klientu atbalsta nodaļas vadošā juriskonsulte

Neatkarīgi no tā, vai darbu uzņēmumā veicat klātienē vai attālināti, ja darba devējs jūs nosūta komandējumā, saskaņā ar Darba likuma 76. panta pirmo daļu darba devējam ir pienākums atlīdzināt darbiniekam komandējuma laikā radušos izdevumus.

Komandējums saskaņā ar MK noteikumu Nr. 969 “Kārtība, kādā atlīdzināmi ar komandējumiem saistītie izdevumi” 2. punktu ir darbinieka ar darba devēja rakstisku rīkojumu apstiprināts brauciens uz noteiktu laiku, lai pildītu darba (dienesta) uzdevumus vai lai paaugstinātu zināšanas un kvalifikāciju (mācību komandējums). Darbinieku komandējumā nosūta ar rīkojumu, un atbilstoši MK noteikumu Nr. 969 7. punktam darba devējs nosaka komandējuma ilgumu.

Kārtība, kādā apjomā un kādi darbinieka izdevumi tiek atlīdzināti, detalizētāk noteikta MK noteikumos Nr. 969.

Darbiniekam par komandējuma laiku atlīdzina MK noteikumu Nr. 969 8. punktā noteiktos izdevumus. 8.1. apakšpunktā noteikts, ka darbiniekam par komandējuma laiku atlīdzina dienas naudu, lai kompensētu papildu izdevumus, kas rodas komandējuma laikā (piemēram, par ēdināšanu, dažādiem pakalpojumiem). MK noteikumu Nr. 969 25. punktā precizēta komandējuma dienas naudas izmaksas kārtība. Komandējuma dienas naudu darba devējs darbiniekam izmaksā saskaņā ar MK noteikumu Nr. 969 1. pielikumā noteiktajām normām, kādas noteiktas valstij, uz kuru darbinieks ir nosūtīts.

Atbilstoši MK noteikumu Nr. 969 1. pielikumā “Izdevumu diennakts normas komandējumiem (darba braucieniem) uz ārvalstīm” noteiktajam dienas naudas (kompensācijas par papildu izdevumiem) norma Austrijā ir 50 eiro, viesnīcas maksas norma – 200 eiro.

Labs saturs
7
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas