E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 28446
Lasīšanai: 2 minūtes

Bērna kopšanas atvaļinājuma pārtraukšana uz laiku

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
18. janvārī, 2023
Sandra

Ja sieviete pārtrauks bērna kopšanas atvaļinājumu pēc 3 mēnešiem un atgriezīsies darbā uz 2 mēnešiem (tas ir ļoti nepieciešams), vai viņa pēc tam varēs turpināt bērna kopšanas atvaļinājumu? Vai tas tiks pagarināts par 2 mēnešiem? Kā šajā gadījumā būs ar atvaļinājuma apmaksu?

A
atbild:
23. janvārī, 2023
Zaida Kalniņa
LV portāls
Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra
Andrika Stretinska, Pabalstu metodiskās vadības daļas vecākā eksperte

Bērna kopšanas atvaļinājuma izmantošanas noteikumi ir noteikti Darba likuma 156. pantā. Tie paredz, ka gan bērna mātei, gan tēvam ir tiesības izmantot šo atvaļinājumu kopumā pusotra gada apmērā vienlaikus vai pa daļām, līdz bērns ir sasniedzis astoņu gadu vecumu.

Panta piektajā daļā ir noteikts, ka bērna kopšanas atvaļinājuma pārtraukšana pirms piešķirtā atvaļinājuma termiņa beigām īstenojama darba koplīgumā vai darba līgumā noteiktajā kārtībā vai pamatojoties uz darba devēja un darbinieka vienošanos. Proti, par BKA pārtraukšanu laikus (vienu mēnesi iepriekš) ir jāvienojas ar darba devēju. Uz laiku, kad tiek pārtraukts bērna kopšanas atvaļinājums, tas tiek pagarināts.

Par periodu, kurā vecāku pabalsta saņēmēja, neatrodoties bērna kopšanas atvaļinājumā, strādā algotu darbu vai gūst ienākumus kā pašnodarbinātais, vecāku pabalstu izmaksā 50% apmērā no piešķirtā pabalsta apjoma.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas