E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 28393
Lasīšanai: 2 minūtes

Vai ārvalstī ir iespējams saņemt slimības lapu

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
15. janvārī, 2023
Benita

Mans dēls strādā Latvijā, bet acu operāciju veiks Lietuvā. Vai viņam pēc operācijas izsniegs darbnespējas lapu? Kā tas viss jānoformē, lai saņemtu slimības pabalstu? Vai samaksāto naudas summu (par ārstniecības pakalpojumiem Lietuvā) varēs iekļaut nākamā gada nodokļu pārmaksas deklarācijā?

A
atbild:
18. janvārī, 2023
Zaida Kalniņa
LV portāls

Par darbnespējas lapas izsniegšanu ir jāinteresējas pie pakalpojuma sniedzēja. Nav prettiesiska darbnespējas lapas izsniegšana citas valsts ārstniecības iestādē, ja tam ir pamatojums.

Ministru kabineta noteikumu Nr. 152 Darbnespējas lapu izsniegšanas un anulēšanas kārtība 9. punkts paredz, ka ārvalstī izsniegtu darbnespēju apliecinošu dokumentu atzīst, neizsniedzot jaunu darbnespējas lapu par attiecīgo periodu, ja ir ievēroti šādi nosacījumi:

  • minētais dokuments satur informāciju, kas ļauj nepārprotami secināt, ka persona, kurai tas izsniegts, dokumentā norādītajā laikposmā bijusi darbnespējīga;
  • ārvalstī izsniegtajam dokumentam ir pievienots Valsts valodas likuma panta trešajā daļā noteiktajā kārtībā apliecināts tulkojums valsts valodā, izņemot gadījumus, kad atbilstoši Valsts valodas likuma 10. panta ceturtajai daļai dokumentus pieņem un izskata bez tulkojuma valsts valodā.

Papildus var ieteikt noteikti pirms došanās uz ārvalsts medicīnas iestādi noformēt EVAK apdrošināšanas karti.

Iesniedzot gada ienākumu deklarāciju, lai atgūtu pārmaksāto nodokli par attaisnotajiem izdevumiem, var norādīt izdevumus par ārstniecību jebkurā valstī, taču, ja attaisnojuma dokuments noformēts svešvalodā, tad deklarācijai jāpievieno arī tā tulkojums latviešu valodā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas