E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 28328
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Mājoklis

Barjeras izvietošana zemesgabalā

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
09. janvārī, 2023
S. K.

Dzīvokļu īpašnieku kopībai Y pieder ēka un zeme zem tās. Blakus atrodas fiziskai personai X piederošs nekustamais īpašums, kurā atrodas veikals. Lai veikalam piegādātu preces, piegādātāji izmanto piebraucamo ceļu, kas ir izveidojies uz dzīvokļu īpašnieku kopībai Y piederošās zemes, kaut gan veikalam var piekļūt no ceļa, kas atrodas uz personai X piederošās zemes. Zemesgrāmatā Y piebraucamais ceļš nav ierakstīts kā servitūts. Vai dzīvokļu īpašnieku kopība Y var liegt izmantot piebraucamo ceļu, to, piemēram, aizverot ar akmens uzstādīšanu? Ja var, tad kur ir jāvēršas? Vai pietiks vien ar dzīvokļu kopsapulces protokolu?

A
atbild:
24. janvārī, 2023
Latvijas Zvērinātu advokātu kolēģija
Imants Muižnieks, zvērināts advokāts, Dr. iur.

Saskaņā ar Civillikuma 1082. pantu īpašuma lietošanas tiesības aprobežojumu noteic vai nu likums, vai tiesas lēmums, vai privāta griba ar testamentu vai līgumu, un šis aprobežojums var attiekties kā uz dažu lietu tiesību piešķiršanu citām personām, tā arī uz to, ka īpašniekam jāatturas no zināmām lietošanas tiesībām vai jāpacieš, ka tās izlieto citi.

Viens no šādiem aprobežojumu veidiem ir servitūts – tāda tiesība uz svešu lietu, ar kuru īpašuma tiesība uz to ir lietošanas ziņā aprobežota kādai noteiktai personai vai noteiktam zemesgabalam par labu (Civillikuma 1130. pants). Servitūtu kā lietu tiesību atbilstoši Civillikuma 1235. pantam ieraksta zemesgrāmatā, līdz ierakstīšanai zemesgrāmatā servitūta tiesība nav spēkā un šīs tiesības izlietošana nav pieļaujama. Izskatāmajā gadījumā tas nozīmē, ka personai X līdz servitūta nodibināšanai nav tiesību izmantot dzīvokļu īpašnieku kopībai Y piederošo zemesgabalu.

Vienlaikus jāatceras, ka dzīvokļu īpašnieku kopības lēmuma pieņemšana šajā jautājumā nebūs pietiekama, jo barjeru vai citu tamlīdzīgu inženiertehnisko elementu izvietošana zemesgabalā ir veicama saskaņā ar būvniecību reglamentējošo normatīvo aktu prasībām. 

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas