E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 28216
Lasīšanai: 4 minūtes
TĒMA: Tieslietas
4
4

Tiesības uz saskarsmi ar vecākiem ir visiem bērniem

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
29. decembrī, 2022
Kristīne

Labdien! Man ir trīs bērni, viens bērns ar īpašām vajadzībām, kuram ir noteikta invaliditāte, bērns ikdienā ir jāapkopj. Bērnu tēvs ir pametis ģimeni, tuvākajā laikā iesniegšu prasību šķirt laulību. Bērnu tēvs vēlas saskarsmi ar diviem bērniem (saskarsme – aptuveni reizi divos mēnešos aizvest uz kādu izklaides pasākumu). Ar trešo bērnu, kuram ir invaliditāte, kategoriski negrib nekādu saskarsmi, atsakās ņemt pie sevis vai jebkādā veidā palīdzēt bērna kopšanā. Vai tiesa, nosakot saskarsmi, var uzlikt bērnu tēvam noteiktus pienākumus? Vai tēva rīcībā, atgrūžot tikai vienu bērnu, kurš ir invalīds, nav saskatāma emocionālā vardarbība?

A
atbild:
11. janvārī, 2023

Civillikuma 181. pants nosaka, ka bērnam ir tiesības uzturēt personiskas attiecības un tiešus kontaktus ar jebkuru no vecākiem (saskarsmes tiesība). Savukārt katram vecākam ir  pienākums un tiesības uzturēt personiskas attiecības un tiešus kontaktus ar bērnu. Šis noteikums piemērojams arī tad, ja bērns ir šķirts no ģimenes vai nedzīvo kopā ar vienu no vecākiem vai abiem vecākiem. Tam vecākam, kurš nedzīvo kopā ar bērnu, ir tiesības saņemt ziņas par viņu, it īpaši ziņas par viņa attīstību, veselību, sekmēm mācībās, interesēm un sadzīves apstākļiem.

Tas nozīmē, ka visiem jūsu bērniem ir tiesības uz saskarsmi ar otru vecāku un vecākam ir pienākums uzturēt kontaktus ar visiem saviem bērniem, nešķirojot tos pēc veselības stāvokļa vai citiem apsvērumiem.

Ņemot vērā, ka saistībā ar saskarsmes īstenošanu jums ir domstarpības ar bērnu tēvu, vienlaikus ar prasību par laulības šķiršanu ir jālūdz tiesa noteikt arī saskarsmes izmantošanas kārtību visiem bērniem (tāpat arī uzturlīdzekļus, ņemot vērā bērna ar invaliditāti īpašās vajadzības).

Kārtību, kādā var izmantot saskarsmes tiesību, noteiks tiesa, izprasot bāriņtiesas atzinumu.

Nosakot saskarsmes tiesības izmantošanas kārtību, tiesa var noteikt, ka zināmu laika periodu (nedēļas nogales, brīvdienas skolā, vecāku atvaļinājuma laiku u. tml.) bērns pavada pie tā vecāka, pie kura viņš nedzīvo, vai arī viņu tikšanās laiku.

Tiesa, ciktāl tas atbilst bērna interesēm, saskarsmes tiesību var ierobežot. Turklāt, ja nepieciešams, noteikt, ka ar bērnu drīkst tikties tikai saskarsmes personas klātbūtnē vai bāriņtiesas ieteiktā vietā, vai pienākumu noteiktā laikā kopā ar bērnu ierasties bāriņtiesā. Ja tiesa konstatē, ka ar bērnu drīkst tikties tikai saskarsmes personas klātbūtnē, un puses nevar vienoties par saskarsmes personu, vai bāriņtiesa nepiekrīt pušu izvēlei attiecībā uz saskarsmes personu, saskarsmes tiesību īsteno bāriņtiesas pārstāvja vai bāriņtiesas pilnvarotas personas klātbūtnē. Tiesa var uz laiku atņemt saskarsmes tiesību, ja saskarsme kaitē bērna interesēm un kaitējums citādi nav novēršams.

Tas nozīmē, ka tiesa var noteikt konkrētus pienākumus vecākam bērna tiesību uz saskarsmi īstenošanai. Turklāt tiesas sprieduma izpilde ir obligāta, un tā izpildes nodrošināšanai var tikt iesaistīts tiesu izpildītājs un par tiesas nolēmuma nepildīšanu vecākam var arī tikt piemērots naudas sods. Tomēr ir būtiski atcerēties par bērna labākajām interesēm, kas nozīmē, ka bērnam ir jāatrodas drošā vidē un bērns nevar tikt pakļauts vardarbībai – ne emocionālai, ne fiziskai (piemēram, ja par bērnu pienācīgi nerūpējas saskarsmes īstenošanas laikā).

Vairāk par tiesībām un pienākumiem, kas izriet no saskarsmes tiesības, varat uzzināt LV portāla skaidrojumā, kas pieejams šeit, kā arī raidījuma “Zini savas tiesības” epizodē “Saskarsme ar bērnu nepilnā ģimenē”.

Labs saturs
4
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 61 jautājumu. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas