E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 28030
Lasīšanai: 3 minūtes

Par noslēgtā kredīta līguma grozījumiem

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
06. decembrī, 2022
Inga

Labdien! Esam saskārušies ar nepatīkamu situāciju hipotekārajam kredītam. Vīrs pirms 15 gadiem “Luminor” bankā noslēdza līgumu par hipotekāro kredītu uz 25 gadiem, galvotājs bija viņa bijusī sieva, ar kuru laulībā pavadīja nepilnus trīs gadus un ceļi pilnībā šķīrās (oficiāli šķirta laulība), vīrs no paša sākuma apmaksāja kredītu viens pats, neiesaistot bijušo sievu, to arī visus 15 gadus apzinīgi darīja. Tagad viņš saņem zvanu no “Luminor”, ka esot japārslēdz līgumus, par kuru jāmaksā 100 eiro nodeva bankai, jāiesniedz iesniegums par kredīta pagarināšanu uz 15 gadiem (ne 10 gadi, pēkšņi izaudzis termiņš), turklāt identisks iesniegums jāiesniedz arī galvotājam (bijušajai sievai), mans vīrs pat nezina, kur viņa atrodas, un diez vai viņai ir motivācija to darīt. Turklāt tas jāizdara līdz decembra beigām. Ko mums iesākt, lai mēs nepaliktu bez vienīgā mājokļa?

A
atbild:
27. decembrī, 2022

Diemžēl nav iespējams precīzi atbildēt uz jūsu jautājumu, jo nav norādīts, kādu iemeslu dēļ banka pieprasa veikt izmaiņas jau noslēgtajos līgumos. Ja jūsu vīram nav zināmi šie iemesli, tad viņam ir tiesības vērsties bankā (arī ar rakstveida iesniegumu) un lūgt izskaidrot tos.

Saprotams, ka bankai nav tiesību vienpusēji uzspiest izmaiņas līgumā, kuras neatbilst kredītņēmēja interesēm, īpaši, ja vīrs ir godprātīgi un atbilstoši noslēgtā līguma nosacījumiem to pildījis. Tomēr ir nepieciešams iepazīties ar jau noslēgto līgumu, jo, iespējams, tas satur zināmus nosacījumus konkrētajā situācijā, piemēram, ja tomēr ir veikti līguma pārkāpumi un atmaksas termiņa pagarināšana ir vajadzīga, lai samazinātu ikmēneša maksājuma apmēru u. tml.

Ņemot vērā iepriekš minēto, aicinātu kredītņemēju vērsties bankā, lai noskaidrotu līguma izmaiņu nepieciešamību, un konsultēties ar juristu, kas palīdzētu izskaidrot kredītņēmēja tiesības un pienākumus konkrētajā situācijā.

Ja kredītņēmējs pilda noslēgtā līguma nosacījumus, neveic pārkāpumus, tad nav pamata par labu bankai ieķīlāta nekustamā īpašuma zaudēšanai.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 48 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas