E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 21169
Lasīšanai: 2 minūtes
1
2
1
2

Kā dāvināt akcijas

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
14. septembrī, 2020
Inese

Labdien! Tēvs vēlas dēlam uzdāvināt savas akcijas. Kādi dokumenti nepieciešami šāda dāvinājuma noformēšanai? Tēvs ar dēlu pastāvīgi dzīvo Lielbritānijā, bet tēvam akcijas pieder Latvijas uzņēmumā. Vai dāvinājumu iespējams noformēt Latvijas vēstniecībā (Londonā)?

A
atbild:
20. oktobrī, 2020
Gatis Graustiņš
juriskonsults

Par akcijām sauc vērtspapīrus, kas apliecina akcionāra līdzdalību kādas akciju sabiedrības pamatkapitālā.

Akcijas ir divu veidu:

  • vārda akcijas;
  • uzrādītāja akcijas.

Vārda akcijas pēc savas būtības ir līdzīgas sabiedrības ar ierobežotu atbildību daļām, un vārda akciju īpašniekus ieraksta akcionāru reģistrā. Vārda akciju turētājam nav vienmēr nepieciešams vērtspapīru konts bankā, jo tās var būt papīra formātā.

Savukārt no uzrādītāja akcijas izrietošās tiesības ir personai, kuras finanšu instrumentu kontā akcija ir iegrāmatota saskaņā ar Finanšu instrumentu tirgus likuma noteikumiem. Ja akcijas ir publiskajā apgrozībā, tad tās var glabāties tikai vērtspapīru kontā.

Vērtspapīru pārskaitījumu no viena vērtspapīru konta uz otru sauc par vērtspapīru pārvedumu. Būtisks vērtspapīru pārveduma priekšnosacījums ir tāds, ka jābūt diviem vērtspapīru kontiem, kuros var turēt vienas un tās pašas biržas vērtspapīrus. Vērtspapīru pārvedumu banka var veikt arī bez atsevišķi sagatavota dāvinājuma līguma, bet nepieciešams apliecināt abu pušu gribu – akciju pārskaitītājam jāiesniedz bankā vērtspapīru pārveduma rīkojums, bet saņēmējam jāiesniedz vērtspapīru saņemšanas rīkojums.

Lai veiktu vērtspapīru pārvedumu, dēlam ir jābūt atvērtam vērtspapīru kontam. Vēstniecības nevar veikt vērtspapīru pārvedumus, bet ar organizatoriskiem jautājumiem rekomendēju vērsties tajā bankā, kurā šobrīd tiek glabātas dāvināmās akcijas.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 59 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas