E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 15513
Lasīšanai: 2 minūtes
1
6
1
6

Vai, saņemot ārstniecības pakalpojumu, jāuzrāda personu apliecinošs dokuments

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
16. oktobrī, 2018
sandra

Vai drīkst atteikt valsts apmaksātu pakalpojumu ambulatorā iestādē (iepriekš nozīmētu vizīti pie ārsta), ja pieņemšanas dienā nav līdzi paņemts personu apliecinošs dokuments?

A
atbild:
19. oktobrī, 2018
Edīte Brikmane
LV portāls

Pacientu tiesību likuma 15. panta “Pacienta pienākumi” ceturtā daļa paredz, ka persona, reģistrējoties ārstniecības iestādē vai saņemot ārstniecību, pēc ārstniecības personas pieprasījuma uzrāda personu apliecinošu dokumentu, izņemot gadījumu, kad pacientam sniedz neatliekamo medicīnisko palīdzību un viņš sava veselības stāvokļa dēļ nespēj uzrādīt šādu dokumentu.

Ārstniecības iestādei ir jāpārbauda pacienta identitāte. Tas nepieciešams gan tādēļ, lai aizpildītu dokumentāciju, saņemot valsts apmaksātos veselības aprūpes pakalpojumus, gan tādēļ, lai ievērotu personas datu aizsardzības prasības. Piemēram, viens no personas datu apstrādes pamatprincipiem ir pārziņa pienākums gādāt par to precizitāti. Tā kā runa ir par īpašas kategorijas sensitīvu personas datu apstrādi, ārstniecības iestādes darbinieku nevērīga attieksme pret to pārbaudi nebūtu pieļaujama.

Pacientu tiesību likuma 15. panta trešajā daļā uzsvērts, ka pacientam ir saistoši ārstniecības iestādes iekšējās kārtības noteikumi un ārstniecības personas norādījumi.

Labs saturs
6
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 78 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas