E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 28009
Lasīšanai: 2 minūtes
1
1

Izmaiņas maiņu grafikā

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
04. decembrī, 2022
Arnita

Labdien!
Strādāju tirdzniecībā, un man ir maiņu grafiks.
Vispirms jānorāda, ka grafiks nekad nav zināms mēnesi uz priekšu, kā ir noteikts likumā. Tas tiek sastādīts tikai divas nedēļas uz priekšu. Taču grafiks gana bieži (bez darbinieka ziņas) tiek mainīts dažkārt pat divas reizes. Dažreiz rodas situācijas, ka konkrētais darbinieks no darba devēja puses pat netiek informēts, ka viņam paredzētais darba grafiks ir izmainīts.
Vai darba devējs drīkst bez darbinieka ziņas mainīt grafiku, kas jau ir apstiprināts, kad darbinieks ar to ir iepazinies?

A
atbild:
15. decembrī, 2022
Zaida Kalniņa
LV portāls

Maiņu darba organizāciju regulē Darba likuma 139. pants. Panta piektā daļa nosaka, ka darba devējam ir pienākums iepazīstināt darbiniekus ar maiņu grafikiem ne vēlāk kā vienu mēnesi pirms to stāšanās spēkā. Faktiski tā ir darba plānošana, līdz ar to uzņēmuma normālas darba gaitas nodrošināšana, kas ir darba devēja atbildība. Vienlaikus iepazīstināšana ar maiņu grafiku un tā apstiprināšana ļauj darbiniekiem iepazīties ar plānoto nodarbinātības laiku.

Jāapzinās, ka praksē maiņu grafiks nav nemainīgs, izmaiņas tajā (ne pašmērķīgi) rodas dažādu dzīves situāciju dēļ, piemēram, ir saslimis kāds vai pat vairāki darbinieki, un darba devējam ir nepieciešams nodrošināt normālu darba gaitu, tādēļ maiņu grafikā tiek veiktas izmaiņas.

Darba devējam ir pienākums informēt darbiniekus par veiktajām izmaiņām maiņu grafikā. Darbiniekiem ir tiesības prasīt būt iepazīstinātiem ar izmaiņām.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 90 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas