E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 27835
Lasīšanai: 4 minūtes
1
1

Kā nostiprināt zemesgrāmatā lietošanas tiesības uz dzīvokli

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
10. novembrī, 2022
Armands

Rīgas pilsētā daudzdzīvokļu ēkā ir kopīpašums. Visai mājai ir noslēgts līgums par lietošanas kārtību. Tātad katram īpašniekam attiecībā pret viņa domājamajām daļām ir nodots lietošanā konkrēts dzīvoklis, un ieraksts ir veikts zemesgrāmatā. Tas ir noticis sen. Ēkā ir vairāk nekā 20 dzīvokļu, un katram īpašniekam, izņemot vienu, lietošanā ir konkrēts dzīvoklis. Zemesgrāmatā šim dzīvoklim nav reģistrēts nekustamā īpašuma lietošanas kārtības līgums. Pārējiem kopīpašniekiem zemesgrāmatas nodalījumā ir veikti ieraksti par atsevišķā lietošanā nodotām telpu grupām. Šie ieraksti tiek pamatoti pirkuma līgumos. Konkrētā objekta īpašniekiem lietošanā nodotais īpašums zemesgrāmatas nodalījumā nav norādīts, taču vienīgā telpu grupa, kas nav koplietošanas telpas un kas nav nodota lietošanā pārējiem kopīpašniekiem, ir konkrētais dzīvoklis. Kādi soļi jāveic, lai spētu šo dzīvokli nodot lietošanā īpašniekam? Kur var atrast nekustamā īpašuma lietošanas kārtības līgumu, kas noslēgts ar pārējiem īpašniekiem? Kādi ir ieteikumi?

A
atbild:
14. novembrī, 2022
Rīgas Stradiņa universitātes Sociālo zinātņu fakultāte
Inga Kudeikina, Dr. iur., asociētā profesore

Saskaņā ar Zemesgrāmatu likuma 26. pantu katram zemesgrāmatā ierakstītajam nekustamajam īpašumam ir iekārtota nekustamā īpašuma lieta, kurā ir apkopoti visi dokumenti, kas attiecas uz šo nekustamo īpašumu. Zemesgrāmatu likuma 1. pants noteic, ka zemesgrāmatas ir visiem pieejamas, līdz ar to kopīpašnieks var zemesgrāmatā iepazīties ar nekustamā īpašuma lietu un tajā esošajiem dokumentiem. Tomēr, kā izriet no jautājuma, pārējo kopīpašnieku lietošanā nodotie dzīvokļi nav noteikti ar dalītas lietošanas līgumu, bet ar pirkuma līgumu, kas ir vispārpieņemta prakse.

Kopīpašniekam ir tiesības ierakstīt zemesgrāmatā piemetinājumu arī attiecībā uz viņa lietošanā esošo dzīvokli, taču jāsaprot, kāds būs piemetinājuma tiesiskais pamats. Precīzi nezinot lietas apstākļus, var teikt, ka kopīpašniekam jādodas uz zemesgrāmatu un, ja lietā nebūs dalītas lietošanas līguma, tad, lai nostiprinātu zemesgrāmatā lietošanas tiesības uz dzīvokli, visiem kopīpašniekiem ir jānoslēdz dalītas lietošanas līgums.

Savukārt, ja šāds līgums jau ir noslēgts, tad kopīpašniekam, ievērojot šo līgumu, ir jālūdz zemesgrāmatā, iesniedzot nostiprinājuma lūgumu, veikt pie viņa īpašumā esošajām domājamajām daļām veikt piemetinājumu par viņa lietošanā nodoto dzīvokli. Iespējams, darījumā, pēc kura kopīpašnieks ieguva īpašuma tiesības (pirkuma līgums, dāvinājuma līgums u. c.) arī jau ir norādīts, ka atbilstoši domājamajām daļām lietošanā tiek nodots konkrēts dzīvoklis, bet nezināmu iemeslu dēļ šis lūgums zemesgrāmatai nav izteikts. Tādā gadījumā, balstoties uz noslēgto darījumu, arī ir iespējama attiecīgā piemetinājuma veikšana.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 74 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas