E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 27795
Lasīšanai: 3 minūtes
2
2

Dīkstāves apmaksāšanas nosacījumi

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
08. novembrī, 2022
Tatjana Mihailova

Labdien! Es strādāju par zobārsta asistenti lielā privātā medicīnas centrā. Kad ārsts ņem slimības lapu, manas darba dienas vienkārši pazūd un darba devējs tās neapmaksā. Manā darba līgumā ir rakstīts, ka strādāju nepilnu slodzi 16 stundas nedēļā un stundas likme 7,50 eiro. Izrādās, ka mana alga ir atkarīga no ārsta vai viņas bērna veselības! Vai ir likumīgi man nemaksāt par ne manas vainas dēļ zaudētām darba dienām? Vai arī to var uzskatīt par dīkstāvi un par to ir jāmaksā?

A
atbild:
10. novembrī, 2022
Valsts darba inspekcija
Dace Stivriņa, Klientu atbalsta nodaļas vadītāja

Saskaņā ar Darba likuma 52. panta pirmajā un otrajā daļā noteikto darbiniekam ir pienākums veikt tos darbus, kuri nepieciešami viņa saistības pienācīgam izpildījumam, bet darba devējam ir pienākums nodrošināt tādu darba organizāciju un darba apstākļus, lai darbinieks varētu izpildīt viņam noteikto darbu. Tādējādi darbiniekam pastāvošu darba tiesisko attiecību ietvaros jāveic darba līgumā nolīgtā darba izpilde nolīgtā darba laika ietvaros, bet darba devējam jānodrošina darbiniekam darba līgumā nolīgtais darba laiks, veicamais darbs, kā arī nolīgtās darba samaksas izmaksa.
Ja kalendāra mēnesim vai, summētā darba laika organizācijas gadījumā, pārskata periodam noslēdzoties, darbiniekam konstatējama dīkstāve, darba devējam par dīkstāves laiku ir pienākums darbiniekam izmaksāt atlīdzību.

Dīkstāve ir situācija, kad darba devējs objektīvu apstākļu dēļ nevar nodarbināt darbinieku atbilstoši darba līgumā nolīgtajam darba laikam vai arī neveic darbinieka saistības izpildījuma pieņemšanai nepieciešamās darbības. Kā noteikts Darba likuma 74. panta otrajā un trešajā daļā, darbiniekam par dīkstāves laiku ir izmaksājama noteiktā darba samaksa, akorda algas gadījumā ir izmaksājama vidējā izpeļņa. Par dīkstāvi, kas radusies darbinieka vainas dēļ, viņš šo atlīdzību nesaņem.

Atbilstoši norādītajam, ja darbiniekam nolīgta laika alga un darba devējs objektīvu apstākļu dēļ nevar nodarbināt darbinieku atbilstoši darba līgumā nolīgtajam darba laikam, darba devējam ir pienākums par attiecīgo dīkstāves periodu (nenodrošināto darba laika stundu skaitu) izmaksāt darbiniekam darba līgumā nolīgto darba samaksu, bet akorda algas gadījumā – vidējo izpeļņu.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 42 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas