E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 27765
Lasīšanai: 2 minūtes

Kādi kritēriji ietekmē amatu saimes izvēli

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
06. novembrī, 2022
Kristīne

Labdien! Kādu amatu saimi pēc jaunajiem MK noteikumiem “Valsts un pašvaldību institūciju amatu katalogs” varētu attiecināt uz profesiju “ekonomists”, ja darbinieks ar šādu amatu neveic finanšu ekonomista pienākumus, bet darbojas zinātnes jomā ar zinātnisku pētījumu veikšanu (pamatā zinātnisku projektu ietvaros) saistītā institūcijā (saskaņā ar ekonomista profesijas standartu veic zinātniskās pētniecības darbu, attīstot ekonomiskās teorijas, koncepcijas un metodikas, ko izmanto, nosakot un analizējot nacionālo un starptautisko ekonomisko resursu efektīvu izmantošanu)? Paldies!

A
atbild:
15. novembrī, 2022
Valsts kanceleja
Santa Jirgensone, Komunikācijas departamenta konsultante

Lai noteiktu amatam atbilstošo saimi un līmeni, ir jāizvērtē konkrētais amata apraksts. Amatu klasificēšanas procesā tiek vērtēti amata aprakstā iekļautie pienākumi, darba sarežģītība, sadarbība, vadības funkcija, atbildība par lēmumiem, kā arī amata pienākumu izpildei nepieciešamā izglītība un profesionālā pieredze, ko nav iespējams noteikt tikai no profesijas “ekonomists” nosaukuma. Visi iepriekš minētie kritēriji ietekmē ne tikai atbilstošās amatu saimes izvēli, bet arī to, kurā līmenī konkrētais amats ir klasificējams, attiecīgi izvēlas to saimi (apakšsaimi) un līmeni, kura apraksts visprecīzāk atbilst konkrētajā amata aprakstā minētajiem pamatpienākumiem.

Atbilstoši jautājumā norādītajiem pienākumiem amata klasifikācijai varētu izvērtēt, piemēram, saimi 20.6. “Datu analīze” vai arī, ja šāds darbinieks ir iesaistīts ES fondu projektu īstenošanā, tad 39.1. apakšsaimi “Projektu vadība un īstenošana”. Tomēr, lai noteiktu konkrētu amatam atbilstošo saimi un līmeni, ir nepieciešama detalizētāka informācija.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas