E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 27337
Lasīšanai: 2 minūtes
1
2
1
2

Deklarētās dzīvesvietas anulēšana

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
14. septembrī, 2022
Aigars

Labdien! Mana sieva laulības sākumā ar manas mātes piekrišanu deklarēja savu dzīvesvietu manai mātei piederošajā nekustamajā īpašumā, kurā tolaik arī es biju deklarējis savu dzīvesvietu un dzīvoju. Pašlaik laulība tiek šķirta, esmu deklarējis savu dzīvesvietu citur. Vai sievai saglabājas tiesības būt deklarētai manai mātei piederošajā īpašumā? Vai mātei ir tiesisks pamats prasīt sievai noslēgt īres līgumu par šo telpu lietošanu, kur ir noteikta telpu lietošanas kārtība un nomas maksa?

A
atbild:
24. oktobrī, 2022

Saskaņā ar Dzīvesvietas deklarēšanas likuma 1. pantu likuma mērķis ir panākt, lai ikviena persona būtu sasniedzama tiesiskajās attiecībās ar valsti un pašvaldību. Tas nozīmē, ka dzīvesvietas deklarēšana nerada īres vai nomas tiesības uz konkrētu dzīvojamo telpu.

Ja personai vairs nav pamata būt deklarētai kādā konkrētā adresē, īpašnieks ir tiesīgs vērsties Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldē vai pašvaldībā ar lūgumu anulēt personas deklarēto dzīvesvietu.

Kā pamatojums šādā situācijā ir norādāms likuma 12. panta 1. daļas 2. punkts, t. i., attiecīgajai personai nav tiesiska pamata dzīvot deklarētajā dzīvesvietā.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas