E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 27032
Lasīšanai: 3 minūtes
3
3

Kas jādara, lai tēvs varētu doties bērna kopšanas atvaļinājumā

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
10. augustā, 2022
Jana

Sveiki! Kas jādara bērna tēvam, lai viņš varētu doties dekrētā? Ko nepieciešams aizpildīt un kur jāiesniedz iesniegums?

A
atbild:
18. augustā, 2022
Lidija Dārziņa
LV portāls

Ikvienam strādājošajam vecākam ir tiesības uz bērna kopšanas atvaļinājumu. To paredz Darba likuma 156. pants: “Ikvienam darbiniekam ir tiesības uz bērna kopšanas atvaļinājumu sakarā ar bērna dzimšanu vai adopciju. Šādu atvaļinājumu piešķir uz laiku, kas nav ilgāks par pusotru gadu, līdz dienai, kad bērns sasniedz astoņu gadu vecumu. Bērna kopšanas atvaļinājumu pēc darbinieka pieprasījuma piešķir uz pilnu laiku vai pa daļām. Darbiniekam ir pienākums vienu mēnesi iepriekš rakstveidā paziņot darba devējam par bērna kopšanas atvaļinājuma vai tā daļas sākumu un ilgumu.”

Darba devējs šo atvaļinājumu neapmaksā.

Sociāli apdrošinātiem vecākiem ir tiesības uz sociālās apdrošināšanas pabalstiem, kurus maksā Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra (VSAA).

Sieviete var saņemt maternitātes pabalstu – pirms dzemdībām un pēc dzemdībām. Savukārt vecāku pabalstu var saņemt viens no vecākiem – vai nu bērna māte, vai bērna tēvs. Vienlaikus ar vecāku pabalstu maksā arī bērna kopšanas pabalstu – visiem vecākiem vienādu – 171 eiro mēnesī. Sociālās apdrošināšanas pabalstus aprēķina individuāli.

Ja bērna māte saņem maternitātes pabalstu, tad tēvs vecāku pabalstu var saņemt pēc maternitātes pabalsta izmaksas beigām. Ja māte nesaņem maternitātes pabalstu, bērna tēvs vecāku pabalstu var saņemt no bērna dzimšanas dienas.

Vecāku pabalstu maksā pilnā apmērā, ja tā saņēmējs atrodas bērna kopšanas atvaļinājumā. Tādā gadījumā darbā jāpieprasa bērna kopšanas atvaļinājums. Ja bērna tēvs turpinās strādāt, neizmantojot bērna kopšanas atvaļinājumu, vecāku pabalstu izmaksās 30% apmērā no aprēķinātā.

Pabalsti jāpieprasa Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūrā. To var izdarīt elektroniski portālā Latvija.lv, jāatrod e-iesniegumi norādē “VSAA informācija un pakalpojumi”, atzīmējot nepieciešamos. Iesniegumus var iesniegt arī klātienē VSAA nodaļā vai sūtīt pa pastu.

Ja ir jautājumi par pabalstiem, jāsazinās ar VSAA, e-pasta adrese: konsultacijas@vsaa.gov.lv, tālruņa numurs: 64507020.

Par visiem pabalstiem ģimenēm ar bērniem lasāms VSAA informācijā.

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas