E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 26988
Lasīšanai: 3 minūtes

Likumisko procentu piedziņa

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
05. augustā, 2022
Brigita

Labdien! No manis viens cilvēks vēlas tiesas ceļā piedzīt īres maksu. Tagad lieta tiks izskatīta apgabaltiesā. Pirmā instances tiesa lēma viņam par labu. Spriedumā bija rakstīta šāda frāze: “Noteikt prasītājam tiesības par laiku līdz sprieduma izpildei saņemt likumiskos 6% gadā no vēl nesamaksātās par labu prasītājam piedzītās summas.” Lūdzu, izskaidrojiet, kāpēc tā?

A
atbild:
12. augustā, 2022

Likumisko procentu apmērs (6% gadā) ir noteikts Civillikuma 1765. pantā, t. i., likumisko procentu apmērs par tāda naudas parāda samaksas nokavējumu, kas kā atlīdzība nolīgta līgumā par preces piegādi, par pirkumu vai pakalpojuma sniegšanu, ir astoņi procentpunkti virs procentu pamatlikmes (1765. p. 3. d.) gadā, bet līguma attiecībās, kurās piedalās patērētājs, – seši procenti no simta gadā.

Savukārt Civilprocesa likuma 195. pants nosaka: taisot spriedumu par naudas summas piedziņu, tiesa tā rezolutīvajā daļā norāda prasījuma veidu un piedzenamo summu, atsevišķi uzrādot galveno parādu un procentus, laiku, par kādu procenti piespriesti, prasītāja tiesības par laiku līdz sprieduma izpildei (izsoles noslēguma dienai) saņemt procentus, minot arī to apmēru, kā arī kredītiestādes nosaukumu un konta numuru, kurā veicama samaksa, ja tāds norādīts prasības pieteikumā.

Tādējādi tiesas nolēmums pēc tā stāšanās likumīga spēkā (ja nav pārsūdzēts) ir izpildāms labprātīgi. Sprieduma labprātīgas izpildes termiņš nedrīkst būt garāks par 10 dienām no sprieduma spēkā stāšanās dienas. Taču, ja atbildētājs spriedumu labprātīgi nepilda, tas nododams piespiedu izpildei, izmantojot zvērinātu tiesu izpildītāju institūtu. Lai aizsargātu prasītāju no turpmākiem zaudējumiem, kas saistīti ar sprieduma izpildes kavējumiem, prasītājs var lūgt tiesu, lai tā apmierina prasību par likumisko 6% saņemšanu ik gadu līdz sprieduma pilnīgai izpildei.

Ja tiesas spriedums tiks izpildīts likumā noteiktajā kārtībā, tad atbildētājam nav papildus jāmaksā likumiskie procenti (ir jāizpilda tikai tie tiesas piespriestie maksājumi, kas norādīti spriedumā).

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas