E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 26953
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Veselība
1
1

Vai pienāksies maternitātes pabalsts, ja pirms darba perioda Latvijā ir strādāts Nīderlandē

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
02. augustā, 2022
Kitija

Labdien! Jautājums ir par dekrētu. Esmu stājusies uzskaitē par grūtniecību līdz 25. nedēļai Nīderlandē, bet apstākļu dēļ atgriezos atpakaļ Latvijā un sāku strādāt. Vai es dabūšu dekrēta naudu, un kā tā tiks aprēķināta, ja visu laiku tiku strādājusi Nīderlandē?

A
atbild:
11. augustā, 2022
Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra
Rasma Kalniņa, Pabalstu metodiskās vadības daļas vecākā eksperte

Lai būtu tiesības saņemt maternitātes pabalstu, valsts sociālās apdrošināšanas obligātajām iemaksām jābūt veiktām ne mazāk kā trīs mēnešus pēdējo sešu mēnešu periodā vai sešus mēnešus pēdējo 24 mēnešu periodā pirms mēneša, kurā sācies grūtniecības atvaļinājums (izsniegta darbnespējas lapa B sakarā ar grūtniecību).

Ja persona pirms nodarbinātības uzsākšanas Latvijā ir strādājusi Nīderlandē un Latvijā sociālās apdrošināšanas iemaksas minētajā periodā nav veiktas, tad saskaņā ar regulas Nr. 883/2004 nosacījumiem, nosakot tiesības uz maternitātes pabalstu, var tikt ņemti vērā arī Nīderlandes apdrošināšanas periodi. Šajā gadījumā, iesniedzot VSAA iesniegumu maternitātes pabalsta piešķiršanai, personai ir jāsniedz informācija par nodarbinātību citā ES valstī, proti, Nīderlandē, norādot nodarbinātības periodu, darbavietu (darba devēja nosaukums un juridiskā adrese), Nīderlandē piešķirto identifikācijas/sociālās apdrošināšanas numuru. Pamatojoties uz iesniegumā sniegto informāciju, VSAA nosūtīs pieprasījumu Nīderlandes kompetentajai iestādei par apdrošināšanas periodiem Nīderlandē.

Maternitātes pabalstam vidējo apdrošināšanas iemaksu algu aprēķina par 12 kalendāro mēnešu periodu, kas beidzas divus mēnešus pirms tā mēneša, kurā sākas grūtniecības atvaļinājums (izsniegta darbnespējas lapa sakarā ar grūtniecību). Pabalsta aprēķinam šajā 12 mēnešu periodā tiek ņemti vērā tikai Latvijā darbā gūtie ienākumi, no kuriem ir veiktas (vai bija jāveic) sociālās apdrošināšanas iemaksas.

Ja šajā 12 mēnešu periodā kādus mēnešus nav darba ienākumu (persona strādāja Nīderlandē), tad vidējo iemaksu algu par šo periodu nosaka 70% apmērā no vidējās apdrošināšanas iemaksu algas valstī. Ja personai visos 12 mēnešos nav ienākumu, tad iemaksu alga visos 12 mēnešos tiks noteikta 70% apmērā no vidējās apdrošināšanas iemaksu algas valstī. Maternitātes pabalstu piešķirs 80% apmērā no aprēķinātās vidējās iemaksu algas.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas