E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 26859
Lasīšanai: 2 minūtes
4
4

Darba attiecību izbeigšanas termiņš

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
20. jūlijā, 2022
Ināra

Labdien. Vēlos uzzināt, kad oficiāli esmu atbrīvots no darba – pēc iesniegumā rakstītā datuma vai darba devēja izdotā rīkojuma? Varat arī pievienot MK noteikumu numuru?

A
atbild:
22. jūlijā, 2022
Zaida Kalniņa
LV portāls

Ja darbinieks ir iesniedzis darba devējam uzteikumu, pamatojoties uz Darba likuma 100. pantu, tad uzteikuma termiņš ir viens mēnesis no dienas, kad dokumentu ir saņēmis darba devējs, ja darba koplīgumā vai darba līgumā nav noteikts īsāks uzteikuma termiņš. Pēc darbinieka pieprasījuma uzteikuma termiņā neieskaita pārejošas darbnespējas laiku. Darbiniekam un darba devējam vienojoties, darba līgumu var izbeigt arī pirms uzteikuma termiņa izbeigšanās – tātad ar to dienu, kad puses ir vienojušās.

Saskaņā ar DL 100. panta piekto daļu darbiniekam ir tiesības rakstveidā uzteikt darba līgumu, neievērojot šajā pantā noteikto uzteikuma termiņu, ja viņam ir svarīgs iemesls. Par šādu iemeslu atzīstams katrs tāds apstāklis, kas, pamatojoties uz tikumības un taisnprātības apsvērumiem, neļauj turpināt darba tiesiskās attiecības. Tādā gadījumā darba līguma uzteikums stāsies spēkā nekavējoties.

Parasti pēc uzteikuma saņemšanas darba devējs veic pārrunas ar darbinieku, lai precizētu turpmākās rīcības. Sekojoši tiek izdots rīkojums, kas ir saistošs darbiniekam un attiecīgām uzņēmuma struktūrām – grāmatvedībai, personāldaļai u. c., lai tiktu nodrošināta procesuālā kārtība darba attiecību izbeigšanai. Rīkojumā tiek norādīts darba attiecību izbeigšanas datums. Ar rīkojuma saturu iepazīstināms ir arī pats darbinieks.

Labs saturs
4
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas