E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 26397
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Tieslietas
1
1

Pieteikuma izskatīšanas kārtība kriminālprocesā

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
24. maijā, 2022
Olegs

Kā cietušajam kriminālprocesā sasniegt savu iepriekš apmierināto pieteikumu pildīšanu saskaņā ar Kriminālprocesa likuma 335. panta otro daļu, ja uzraugošais prokurors uzskata, ka minēto pieteikumu nepildīšana nav radījusi būtiskas sekas, un amatā augstāks prokurors uzraugošā prokurora nolēmumu atstāja negrozītu?

A
atbild:
13. jūnijā, 2022
Olga Lauva
juriste

Saskaņā ar Kriminālprocesa likuma 333.1 pantu procesā iesaistītā persona savu vai citas personas tiesību un likumīgo interešu nodrošināšanai var iesniegt pieteikumu, iesniegumu vai lūgumu procesa virzītājam vai likumā noteiktajos gadījumos citai amatpersonai, kura pilnvarota veikt kriminālprocesuālu darbību.

Pieteikumu, iesniegumu vai lūgumu izskata neatkarīgi no šā dokumenta nosaukuma, ja vien tā saturā izteikts ar konkrēto kriminālprocesu saistīts priekšlikums, kas ir būtisks kriminālprocesa mērķa sasniegšanai vai personas tiesību un likumīgo interešu nodrošināšanai.

Atbilstoši Kriminālprocesa likuma 334. pantam pieteikumu, iesniegumu vai lūgumu izskata un lēmumu par to pieņem tūlīt pēc tā saņemšanas, ja vien šajā likumā nav noteikts citādi.

Ja lēmumu par pieteikumu, iesniegumu vai lūgumu nav iespējams pieņemt tūlīt, tas jāizdara septiņu dienu laikā pēc tā saņemšanas.

Pieteikums, iesniegums vai lūgums ir apmierināms, ja tas veicina kriminālprocesā nozīmīgu faktu noskaidrošanu, procesā iesaistīto personu un citu personu tiesību un likumīgo interešu nodrošināšanu. Ja pieteikumu, iesniegumu vai lūgumu apmierina, rakstveida lēmumu var nenoformēt, bet par to rakstveidā paziņo iesniedzējam un nodrošina tā izpildi.

Atbilstoši Kriminālprocesa likuma 335. panta trešajai daļai par pieteikuma, iesnieguma vai lūguma pilnīgu vai daļēju noraidīšanu pieņem motivētu lēmumu, kuru triju darba dienu laikā paziņo iesniedzējam, nosūtot vai izsniedzot viņam tā kopiju.

Lēmumu par pieteikuma, iesnieguma vai lūguma noraidīšanu var pārsūdzēt Kriminālprocesa likumā noteiktajā kārtībā.

Ja pieteikuma, iesnieguma vai lūguma saturs attiecībā uz jau izskatītā pieteikumā, iesniegumā vai lūgumā norādītajiem tiesiskajiem vai faktiskajiem apstākļiem pēc būtības nav mainījies, pieteikums, iesniegums vai lūgums netiek izskatīts un par to paziņo iesniedzējam.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 1 jautājumu. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas