E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 24803
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Nodokļi
1
1

Ziņas par stāžu ir VSAA datubāzē, līdz 1996. gadam to apliecina iesniegtie dokumenti

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
19. novembrī, 2021
Iveta Vucēna

Labdien! Latvijā strādāju līdz 2011. gada septembrim, papīra nodokļu grāmatiņa ir pie pēdējā darba devēja. VID ierakstos neatrodu neko par savu darba stāžu. Strādāju, kopš 1984. gada. Vai padomju un pēcpadomju laika darba grāmatiņas ieraksti arī būs elektroniskajā reģistrā? Kā man šo visu pareizi reģistrēt jaunajā sistēmā? Plānoju atgriezties Latvijā 2022. gada aprīlī. Par ārvalstīs maksātajiem nodokļiem ir skaidrs. Interesē lietu sakārtošana par Latvijā nostrādāto laiku. Paldies!

A
atbild:
07. decembrī, 2021
Lidija Dārziņa
LV portāls

Latvijā no 2014. gada 1. jūnija visiem nodokļu maksātājiem algas nodokļa grāmatiņa ir tikai elektroniskā formātā, un tā ir pieejama VID Elektroniskās deklarēšanas sistēmā (EDS).

Personām, kurām līdz 2014. gada 1. jūnijam jau bija izsniegta algas nodokļa grāmatiņa papīra formātā, tā automātiski tika aizstāta ar elektronisko algas nodokļa grāmatiņu. Algas nodokļa grāmatiņa EDS ir tiem, kuriem līdz 2014. gada 1. jūnijam tika izsniegta papīra algas nodokļa grāmatiņa vai kuri ir pieteikušies elektroniskajai algas nodokļa grāmatiņai pēc 2014. gada 1. jūnija. Algas nodokļa grāmatiņa tiek reģistrēta vienu reizi un ir izmantojama visu darba mūžu.

Katrai personai ir viena grāmatiņa. Ieraksti grāmatiņā var būt aktuāli vai neaktuāli, nevis dzēsti.

Algas nodokļa grāmatiņa ir dokuments, uz kura pamata darba devējs, kuram tā ir iesniegta, piemēro neapliekamo minimumu un nodokļa atvieglojumus.

Par elektroniskās algas nodokļa grāmatiņas ierakstiem jāsazinās ar VID. Ārzemēs dzīvojošajiem saziņai ar VID norādīts konsultatīvais tālrunis +371 67122443. Darba laiks: P—C plkst. 8.15—17.00, Pk 8.15—15.45.

Savukārt informāciju par savu darba stāžu varat sameklēt Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras datos, izmantojot portāla Latvija.lv e-pakalpojumus Informācija par reģistrēto darba stāžu līdz 1996. gadam, Informācija par sociālās apdrošināšanas iemaksām un apdrošināšanas periodiem.

Sākot no 1996. gada, ieraksti par apdrošināšanas (darba) stāžu ir reģistrēti VSAA datubāzē. Stāžs par iepriekšējiem apdrošināšanas un tai pielīdzinātiem periodiem pašai personai ir jāapliecina ar dokumentiem (darba grāmatiņa, izglītības dokumenti u. c.) situācijās, kad nepieciešams kāds VSAA pakalpojums.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas