E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 26191
Lasīšanai: 6 minūtes
TĒMA: Mājoklis
1
6
1
6

Izīrētājs var uzteikt līgumu, ja divus mēnešus netiek maksāta īres maksa

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
02. maijā, 2022
Evija

Labdien! 2021. gada beigās (pēc Dzīvojamo telpu jaunā īres likuma stāšanās spēkā) tiku noslēgusi īres līgumu kā īrniece. Esmu zaudējusi darbu, tāpēc nespēju līgumā noteiktajos termiņos veikt visus maksājumus, kas saistīti ar īres telpas izmantošanu. Taču parādsaistības šobrīd ir aptuveni viena mēneša īres maksas un komunālo pakalpojumu apjomā. Esmu darba meklējumos, kas man tuvākā laikā ļautu atjaunot savu ienākumu apmēru, tāpēc ar dzīvokļa izīrētāju telefoniskas sarakstes veidā ikreiz ir panākta vienošanās par izīrētāja piekrišanu veikt maksājumus vēlāk. Bet šobrīd izveidojusies situācija, ka izīrētājs vēlas uzstājīgi pārtraukt līgumu un lūdz izvākties no īres dzīvokļa divu dienu laikā. Uz līgumā norādīto korespondences adresi (pastkastīte, e-pasts) neesmu saņēmusi no izīrētāja vēstuli (paziņojumu) par īres līguma laušanu, draudi par izlikšanu no īres telpas ir izskanējuši tikai telefoniskas saziņas veidā (saziņu lietotne, telefona zvani). Precizējot: noslēgtajā īres līgumā ir noteiktas izīrētāja tiesības, tai skaitā, citējot: “10. Īres līguma izbeigšanās un pārtraukšana 10.1. Līgums izbeidzas Īres termiņa beigās, kas ir noteikts Līguma 3.1. punktā. 10.2. Izīrētājam ir tiesības vienpusēji atkāpties no Līguma pirms termiņa beigām šādos gadījumos: 10.2.1. ja Īrnieks nepilda saistības, kas izriet no Līguma; 10.2.2. ja Īrnieks bez Izīrētāja piekrišanas izmanto Nekustamo Īpašumu Līgumā neparedzētiem mērķiem; 10.3. Gadījumā, ja ir iestājies kāds no Līguma 10.2. punktā minētajiem gadījumiem, Izīrētājs ir tiesīgs sastādīt paziņojumu par atkāpšanos no Līguma un nosūtīt to Īrniekam uz Līgumā norādīto adresi. Līgums zaudē spēku bez tiesas un bez jebkādu Pušu papildus darbību veikšanas 20. (divdesmitajā) darba dienā pēc minētā paziņojuma saņemšanas. Īrnieks apņemas atbrīvot Nekustamo Īpašumu 2 (divu) darba dienu laikā no paziņojuma saņemšanas dienas. Īrnieks, parakstot Līgumu, apliecina, ka 2 (divas) darba dienas ir pietiekošs termiņš, lai atbrīvotu īrēto Nekustamo Īpašumu.” Vai īres līgums ir “pārāks” par Īres likumu? Jo šī likuma 24. pants nosaka: “Dzīvojamās telpas īres līguma izbeigšana dzīvojamās telpas īres maksas un citu ar dzīvojamās telpas lietošanu saistīto maksājumu nesamaksas dēļ (1) Izīrētājs var izbeigt dzīvojamās telpas īres līgumu, ja: 1) īrnieks nemaksā īres maksu, lai gan viņam ir nodrošināta iespēja lietot dzīvojamo telpu saskaņā ar dzīvojamās telpas īres līgumu, un kavēto maksājumu apmērs pārsniedz divu mēnešu īres maksu, ja vien dzīvojamās telpas īres līgumā nav noteikts lielāks pieļaujamais kavēto maksājumu apmērs; 2) īrnieks neveic ar dzīvojamās telpas lietošanu saistītos maksājumus atbilstoši dzīvojamās telpas īres līgumā noteiktajai kārtībai un maksājumu kavējums pārsniedz divus mēnešus, ja vien dzīvojamās telpas īres līgumā nav noteikts garāks maksājumu kavējuma termiņš.” Īres līgums nav notariāli apstiprināts (nav sastādīts notariālais akts). 

A
atbild:
11. maijā, 2022
Latvijas Zvērinātu advokātu kolēģija
Indra Dogādova, zvērināta advokāte

Īres līguma nosacījumiem ir jābūt saskaņā ar likumu (Civillikuma tiesību normām par īres tiesiskajām attiecībām un Dzīvojamo telpu īres likuma tiesību normām). Ja kāds līguma punkts ir pretrunā ar spēkā esošo likumdošanu, tas nav spēkā.

Dzīvojamo telpu īres likuma 21. pants paredz gadījumus, kad izīrētājs var vienpusēji atkāpties no līguma, kas ietver arī gadījumu, ja netiek maksāta īres maksa un/vai ar telpu lietošanu saistītos maksājumus (komunālie, pārvaldīšanas izdevumi u. c., Dzīvojamo telpu īres likuma 24. pants). Dzīvojamo telpu īres likuma 24. pantā ir noteikts minimālais divu mēnešu termiņš maksājumu kavējumiem, lai izīrētājam būtu pamats un tiesības vienpusēji atkāpties no līguma, bet tiesību normā ir paredzēts arī izņēmums: ja vien dzīvojamās telpas īres līgumā nav noteikts lielāks pieļaujamais kavēto maksājumu apmērs. Tātad, ja īres līgumā nav noteikts cits termiņš, kas ir ilgāks par diviem mēnešiem, tad ir piemērojams likumā noteiktais termiņš (2 mēneši), un tikai tad, kad īrnieks nav veicis maksājumus divu mēnešu laikā, izīrētājs var uzteikt īres līgumu.

Dzīvojamo telpu īres likuma 27. panta pirmā daļa paredz, ka izīrētājam īrnieks ir jābrīdina rakstveidā par īres līguma uzteikumu vismaz vienu mēnesi iepriekš, ja dzīvojamās telpas īres līguma termiņš nepārsniedz 10 gadus. Mutisks brīdinājums nav spēkā.

Dzīvojamo telpu īres likuma 27. panta piektā daļa paredz, ka brīdinājums par dzīvojamās telpas īres līguma izbeigšanu vai par atkāpšanos no tā ir nosūtāms uz līgumā norādīto adresi, tai skaitā elektroniskā pasta adresi.

Tātad likums paredz, ka brīdinājums rakstveidā nosūtāms uz līgumā pielīgto īrnieka adresi un e-pasta adresi, ja tāda ir norādīta.

Rezumējot minēto, no jūsu izklāstītās situācijas secinu, ka izīrētājs var vienpusēji atkāpties no līguma, ja īres maksa un/vai ar telpu lietošanu saistītie izdevumi netiek maksāti vismaz divus mēnešus, citādi izīrētājam nav tiesiska pamata uzteikt īres tiesiskās attiecības ar īrnieku.

Labs saturs
6
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 44 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas