E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 26084
Lasīšanai: 4 minūtes
1
1

Par ieturējumu veikšanu no darba samaksas prettiesiskas darbinieka rīcības dēļ

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
18. aprīlī, 2022
Dzurabek

Lūdzu, īsi paskaidrojiet, vai darba devējam ir tiesības ieturēt daļu no dienasnaudas, lai samaksātu manu administratīvo sodu par ceļu satiksmes noteikumu pārkāpšanu? Es biju komandējumā uz ārzemēm un pārkāpu Vācijas ceļu satiksmes noteikumus, bet nevēlos maksāt sodu, jo Vācija jau ir bagāta valsts. Paturot prātā, ka dienasnauda neattiecas uz DARBA SAMAKSAS veidiem, kā tas ir skaidrots Darba likuma komentāros. Vai šo darba devēja rīcību ir iespējams apstrīdēt tiesā?

A
atbild:
27. aprīlī, 2022
Valsts darba inspekcija
Laura Akmentiņa, Klientu atbalsta nodaļas vadošā juriskonsulte

Darba devējam ir tiesības ieturēt no darbiniekam izmaksājamās darba samaksas to zaudējumu atlīdzību, kas viņam radušies darbinieka prettiesiskas, vainojamas rīcības dēļ. Šāda ieturējuma izdarīšanai nepieciešama darbinieka rakstveida piekrišana. Līdz ar to darbiniekam ir tiesības atteikties atlīdzināt darba devējam zaudējumus tikai tādos gadījumos, ja tie nav radušies darbinieka prettiesiskas, vainojamas rīcības dēļ vai ja darbinieks nepiekrīt darba devēja noteiktajam zaudējumu apmēram. Šādos gadījumos, kad darbinieks apstrīd darba devējam radušos zaudējumu atlīdzības prasījuma pamatu vai apmēru, darba devējs atbilstoši Darba likuma 79. panta otrajai daļai ir tiesīgs celt prasību tiesā divu gadu laikā no zaudējumu nodarīšanas dienas.

Savukārt, ja darbinieks piekrīt zaudējumu ieturēšanai no darbiniekam izmaksājamās darba samaksas, darba devējam ir jāievēro Darba likuma 80. pantā noteiktie ierobežojumi ieturējumu veikšanai. Šie ieturējumi nedrīkst pārsniegt 20 procentus no darbiniekam izmaksājamās mēneša darba samaksas. Jebkurā gadījumā darbiniekam saglabājama darba samaksa minimālās mēneša darba algas apmērā un par katru apgādībā esošu nepilngadīgo bērnu līdzekļi valsts sociālā nodrošinājuma pabalsta apmērā. Turklāt aizliegts izdarīt ieturējumus no atlaišanas pabalsta, atlīdzības par darbinieka izdevumiem un citām darbiniekam izmaksājamām summām, uz kurām saskaņā ar Civilprocesa likuma 596. pantu nevar vērst piedziņu, tajā skaitā darbiniekam izmaksājamām summām sakarā ar komandējumu un nosūtīšanu darbā uz citu apdzīvotu vietu.

Ja darba devējs ar savu rīcību ir aizskāris darbinieka tiesības vai likumīgās intereses, to aizsardzības nolūkā darbiniekam saskaņā ar Darba likuma 94. panta pirmo daļu ir tiesības vērsties ar sūdzību pie darba devēja. Ja darba devējs sūdzību neizskata vai arī pēc sūdzības izskatīšanas nenovērš tiesību aizskārumu, darbiniekam saskaņā ar Darba strīdu likumu savu aizskarto tiesību un likumisko interešu aizsardzības nolūkā ir tiesības vērsties tiesā ar prasības pieteikumu.

Papildus paskaidrojam, ka saskaņā ar Civilprocesa likuma 43. panta pirmās daļas 1. punktu no tiesas izdevumu samaksas valsts ienākumos atbrīvoti prasītāji prasībās par darba samaksas piedziņu un citiem darbinieku prasījumiem, kas izriet no darba tiesiskajām attiecībām vai ir ar tām saistīti. Tomēr jāņem vērā, ka atbilstoši Civilprocesa likuma 41. panta pirmajai daļai par labu pusei, kuras labā taisīts spriedums, tiesa piespriež no otras puses visus tās samaksātos tiesas izdevumus.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas