E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 25986
Lasīšanai: 6 minūtes
4
6
4
6

Ja parakstīta vienošanās par darba attiecību izbeigšanu

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
06. aprīlī, 2022
Irina

Labdien! Mana mamma kopš 2020. gada augusta sāka strādāt uzņēmumā “Brīvais vilnis” Salacgrīvā. Darbs nebija no vieglajiem: zivtiņas jāver uz āķīšiem, tos pēc tam liek žāvētavā. Tā kā labā roka visu laiku ir kustībā un ar apļveida kustībām, labās rokas plauksta sāka pampt, tirpt un sāpēt. Vēl kādu laiku strādāja, bet tad, 2021. gada februārī, beidzot paklausīja un aizgāja pie ārsta, jo sāpes bija tik spēcīgas, ka nevarēja ne pastrādāt, ne pagulēt. Pretsāpju līdzekļi arī nelīdzēja. Ar laiku sāpes pārgāja līdz pat plecam.
Plaukstas pampums un tirpums bija saistīts ar karpālajiem kanāliem. Tos izoperēja 2021. gada maijā, ja nemaldos.
Tad mocīja sāpes plecā. Traumatologs, pie kura gāja, ieteica veikt blokādes. Izgāja vairākas procedūras, pēdējā blokāde bija ļoti sāpīga, trāpīja vietā, kur pēc tam datora tomogrāfijā uzrādīja SLAP plīsums. Roku nevar pacelt, ar labo roku neko nevar izdarīt. Mamma zināja, ka ilgāk par gadu, ja ārstēšana nelīdzēs, slimības lapu ģimenes ārsts nepagarinās. Līdz ar to jau no novembra mēģināja pieteikties konsultācijai, lai saņemtu arodgrupu, taču tuvākajos mēnešos nebija iespējams pieteikties, jo pilni grafiki. Ģimenes ārsts viņai ieteica nodot dokumentus VDEĀVK invaliditātes grupas izskatīšanai. Šīgada 11. martā mamma saņēma vēstuli ar lēmumu par invaliditātes piešķiršanu: piešķīra 3. grupu (nolemjot, ka vispārējais darbnespējas zaudējums viņai ir 25%–59%. Neredzot cilvēku un viņa sāpes! Lēmumu pārsūdzēsim.) Vēl līdz 22. martam bija uz slimības lapas, tad ģimenes ārsts slimības lapu noslēdza. Izrakstīja mammai nosūtījumu pie cita traumatologa (jo teicu mammai, ka iepriekšējais neievieš nekādu uzticību, un likās, ka no viņa apmeklējumiem tikai palielinājās sāpes). Tajā pašā dienā mammai zvanīja no darba un teica: tā kā ir noslēgta slimības lapa un piešķirta invaliditāte, var piedāvāt mazāk noslogotu darbu, taču mamma ar asarām acīs sacīja, ka nespēj veikt nekādu darbu. Sekretāre teica: rīt vai nu 6 no rīta uz darbu, vai arī jāraksta atlūgums. Mamma piekrita rakstīt atlūgumu. Es pakonsultējos ar savu grāmatvedi, un viņa ieteica, lai mamma raksta atlūgumā, ka “veselības stāvokļa dēļ nevar pildīt darbu”. Šādu tekstu mammai nosūtīju īsziņas veidā, lai pareizi min iemeslu. Taču sekretāre mammai teica, ka šāds likums vairs neeksistējot, ka jāraksta pēc abpusējas vienošanās. (Palasot Darba likumu, nekādas izmaiņas neatradu sakarā ar šo: 100. panta 5. punktā teikts, ka atlūgumā var minēt svarīgu iemeslu!) Tajā brīdī mamma man nepiezvanīja un nepārjautāja, un parakstīja papīru, kuru viņai jau iepriekš sagatavoja sekretāre, kur bija minēts “atlūgums pēc abpusējas vienošanās”. Kad mamma pajautāja, vai viņai pienākas kompensācija, sekretāre pārjautāja: kāda kompensācija? Tikai neizņemtais atvaļinājums par nostrādātajiem 6 mēnešiem. Mamma pajautāja, kad saņems naudiņu, sekretāre teica, ka tikai algas dienā 20. datumos. Nevaru saprast, kāpēc, rakstot atlūgumu 23.03.22., ja nemaldos, mammai pateica, ka izmaksa būs tikai pēc mēneša, nevis 3 darba dienu laikā, kā ierasts. 29.03.22. mamma apmeklēja citu traumatologu, kurš pēc datora tomogrāfijas noteica viņai 3 diagnozes: 2 operējamas, 3. medikamentozi ārstējama. Vai šāda uzņēmuma rīcība ir likumīga? Visupirms jau mani mulsina, ka neļāva rakstīt atlūgumu veselības dēļ. Pieņemu, ka negribēja maksāt kompensāciju. Un vai šādā situācijā ir iespējams vēl kaut ko iesākt nu jau ar bijušo darba devēju?

A
atbild:
24. aprīlī, 2022
Zaida Kalniņa
LV portāls

Darbinieks darba attiecības var izbeigt, iesniedzot darba devējam rakstveida iesniegumu (īsziņa nav darbinieka iesniegums), pamatojoties uz Darba likuma 100. panta pirmo daļu (pēc paša vēlēšanās,  aiziešanas iemesls nav jānorāda) vai pamatojoties uz Darba likuma 114. pantu (pušu vienošanās).  Jautājumā norādītā Darba likuma 100. panta piektā daļa nebūs atbilstošs pamatojums norādītajai situācijai. Vairāk par to lasiet šeit.

Ja darbinieks nevar darba attiecības turpināt veselības stāvokļa dēļ, tad pašam rosināt darba attiecību izbeigšanu (pašam iesniegt uzteikumu) ir neizdevīgi.

Ja ir ārsta (VDEĀK) izdots apliecinājums, kas norāda uz veselības problēmām un nespēju veikt nolīgto darbu, tad šis dokuments ir iesniedzams darba devējam. Uzteikumu tādā gadījumā ir jāizsaka darba devējam atbilstoši Darba likuma (DL) 101. panta pirmās daļas 6. punktam – darbinieks nespēj veikt nolīgto darbu veselības stāvokļa dēļ, un to apliecina ārsta atzinums.

Darba likumā noteiktais uzteikuma termiņš šādā gadījumā ir viens mēnesis no veselības stāvokļa apliecinājuma iesniegšanas brīža.

Minētais pamatojums ir pamats atlaišanas pabalsta izmaksai atbilstoši darba stāžam konkrētajā uzņēmumā (DL 112. pants). Ja darba attiecību izbeigšanu rosinās darbinieks pats, tad atlaišanas pabalsts darba devējam nebūs jāizmaksā.

Ja darba attiecības tiek izbeigtas uz pušu vienošanās pamata, tad darba devējs sagatavo vienošanās līgumu par darba attiecību izbeigšanu. Vairāk par pušu vienošanos un to, kādus pienākumus šādā gadījumā darba devējam uzliek tiesību normas, lasiet šeit.

Izbeidzot darba attiecības, darbiniekam galīgais aprēķins ir jāizmaksā pēdējā darba dienā. Ar galīgo aprēķinu saprot darba samaksu par pēdējo nostrādāto posmu, neizmantotā atvaļinājuma kompensāciju par visiem neizmantotā atvaļinājuma periodiem, kā arī citas summas, ja tādas paredz tiesību akti vai pušu vienošanās līgums.

Lai vērtētu turpmākās iespējas, ir jāzina parakstītā vienošanās līguma nosacījumi. Vispārēji jebkura vienošanās var tikt atcelta, pusēm vienojoties, ja par to līgumā ir norāde

Labs saturs
6
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas