E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 22825
Lasīšanai: 3 minūtes
4
4

Darbinieka uzteikums, pamatojoties uz Darba likuma 100. panta piekto daļu

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
01. aprīlī, 2021
Vilma

Strādāju pagasta pārvaldē par saimniecības vadītāju. Man nav autovadītāja tiesību. Pārvaldē ir amata vienība “Autobusa vadītājs”, kurš vada gan lielo autobusu, gan mikroautobusu. Mikroautobusu izmantoju ikdienā saimniecisko darbu veikšanai laikā no 2010.–2021. gada martam. 2021. gada martā ar novada domes lēmumu pagasta pārvaldē tika likvidēta amata vienība “Autobusa vadītājs” un vadītājs brīdināts par darba attiecību pārtraukšanu. Es neesmu brīdināta, ka būs vajadzīga vadītāja apliecība, un nav veiktas sarunas, kā man turpmāk turpināt darbu? Vēlos pārtraukt darba attiecības. Vai drīkstu uzteikt darba līgumu pēc Darba likuma 100. panta 5. daļas. Vai kā citādi rīkoties, jo darbu bez transporta turpināt pilnvērtīgi nevaru?

A
atbild:
13. aprīlī, 2021
Zaida Kalniņa
LV portāls

Saskaņā ar Darba likuma 100. panta piekto daļu darbiniekam ir tiesības rakstveidā uzteikt darba līgumu, ja viņam ir svarīgs iemesls. Par šādu iemeslu atzīstams katrs tāds apstāklis, kas, pamatojoties uz tikumības un taisnprātības apsvērumiem, neļauj turpināt darba tiesiskās attiecības.

Ko tas nozīmē? Augstākās tiesas atziņas par Darba likuma 100. panta piektās daļas piemērošanu ir šādas:

  • Augstākā tiesa 2016. gada 30. decembra sprieduma lietā Nr. SKC-2038/2016 (C28425113) atzina, ka “ne katrs ētikas un morāles normu pārkāpums ir atzīstams par tādu apstākli, kas taisnprātības un tikumības apsvērumu dēļ neļauj darbiniekam turpināt darba tiesiskās attiecības un tāpēc var tikt atzīts par pamatu darbinieka uzteikumam saskaņā ar Darba likuma 100. panta piekto daļu”;
  • uzteikuma pamats pēc Darba likuma 100. panta piektās daļas ir darbinieka subjektīvais vērtējums par izveidojušos situāciju un apstākļiem, viņam nonākot pie kategoriska atzinuma, ka darba tiesisko attiecību turpināšana nav iespējama, pamatojoties tieši uz tikumības un taisnprātības apsvērumiem, un šādam darbinieka lēmumam pēc būtības ir darba devēju sodoša daba (sk. Darba likuma 112. pantu) sakarā ar tā neattaisnojamu, prettiesisku, iespējams, neētisku rīcību;
  • uzteikuma pamatojuma esamība pēc Darba likuma 100. panta piektās daļas, ja vien tas nav saistīts ar Darba likuma 29. pantā noteikto atšķirīgas attieksmes aizlieguma pārkāpumu, jāpierāda darbiniekam. Darba devējam atbilstoši sacīkstes principam un Civilprocesa likuma 93. panta pirmajai daļai jāpierāda savu iebildumu pamatotība.

Izrietoši no iepriekš minētā, iesniedzot darba devējam uzteikumu, kam pamatojumā norādīta Darba likuma 100. panta piektā daļa, jums ir jārēķinās, ka gadījumu vērtēs tiesa, ņemot vērā visus lietas apstākļus kopumā.

Pirmšķietami jautājumā norādītā informācija neliecina, ka jums būtu izveidojusies situācija, kas uz tikumības un taisnprātības apsvērumu pamata neļauj turpināt darba attiecības.

Faktiski jums var ieteikt vērsties pie darba devēja un noskaidrot turpmākos darba apstākļus nolīgto darba pienākumu izpildei.

Labs saturs
4
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas