E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 25954
Lasīšanai: 2 minūtes
10
10

Kā prasīt papildatvaļinājumu par bērnu

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
04. aprīlī, 2022
Jānis

Labdien! Man ir 3 bērni, par kuriem pienākas papildu atvaļinājums. Gribu izņemt vienu dienu uz bērna izlaidumu, bet darba devējs nedod, jo neesmu izņēmis ikgadējo atvaļinājumu. Vai tā drīkst? Tajā laikā nevaru paņemt nedēļu atvaļinājumu, bet 1 dienu man nedod, tāpēc netikšu uz bērna izlaidumu. Vai ir kādi noteikumi, kas noteic, ka papildatvaļinājums par bērnu pienākas tikai pēc ikgadējā atvaļinājuma? Ja ne, tad kā es varu pierādīt darba devējam, ka man pienākas viena atvaļinājuma diena?

A
atbild:
11. aprīlī, 2022
Zaida Kalniņa
LV portāls

Papildatvaļinājuma par bērnu izmantošanas mērķis ir dot tiesības bērna vecākiem būt ar bērnu tajā laikā, kad tas ir visvairāk vēlams. Tādējādi vecākam ir tiesības prasīt papildatvaļinājuma par bērnu piešķiršanu paša izvēlētā laikā. Darba likuma 151. panta ceturtā daļa nosaka šī atvaļinājuma izmantošanas ierobežojošo termiņu: ikgadējo apmaksāto papildatvaļinājumu par kārtējo gadu piešķir un to izmanto līdz nākamā gada ikgadējam apmaksātajam atvaļinājumam. Tātad vienīgais nosacījums ir atvaļinājumu izmantot līdz nākamā gada ikgadējam atvaļinājumam.

Lai izmantotu Darba likuma 151. pantā noteikto papildatvaļinājumu par bērnu, jums ir jāiesniedz rakstveida iesniegums, norādot atvaļinājuma izmantošanas laiku, un jāuzrāda dokuments, kas apliecina jūsu kā vecāka statusu. Piemēram, tā var būt bērna dzimšanas apliecība vai jūsu pase, kurā ir ieraksts par bērnu. Iesnieguma saturs varētu būt šāds: “Pamatojoties uz Darba likuma 151. panta pirmās daļas 3. punktu, lūdzu 30. maijā piešķirt man papildatvaļinājumu par bērnu – meitu/dēlu  Vārds Uzvārds.”

Labs saturs
10
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 89 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas