E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 25931
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Mājoklis
1
1

Kas ir atbildīgs par decentralizētās kanalizācijas likvidāciju

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
01. aprīlī, 2022
Jolanta Segliņa

Kopīpašumam ir divi īpašnieki, un zemes lietošanas kārtība ir reģistrēta zemesgrāmatā. Decentralizētās kanalizācijas (DKS) lietotājs ir viens kopīpašnieks, kamēr DKS aka atrodas uz otra kopīpašnieka zemes. Kurš ir atbildīgs par DKS likvidēšanu un izmaksām, pieslēdzot centralizēto kanalizāciju, ja kopīpašnieki par atbildību nevar vienoties? Kāds būtu juridiski pareizs veids šādu situāciju risināt, ja DKS lietotājs nepiekrīt likvidēt DKS aku kopīpašumā?

A
atbild:
08. aprīlī, 2022
Rīgas Stradiņa universitātes Sociālo zinātņu fakultāte
Inga Kudeikina, Dr. iur., asociētā profesore

Saskaņā ar Civillikuma 1068. panta pirmo daļu rīkoties ar kopīpašuma priekšmetu kā visumā, tā arī noteiktās atsevišķās daļās, drīkst tikai ar visu kopīpašnieku piekrišanu, jo centralizētās kanalizācijas sistēmas pieslēgšana attiecas uz visu nekustamo īpašumu, tad par tās pieslēgšanu abiem kopīpašniekiem ir jāvienojas. Bet saskaņā ar Civillikuma 1068. panta trešo daļu izņēmums no šiem noteikumiem pielaižams tajā gadījumā, kad kāds no kopīpašniekiem izdara kopīpašuma priekšmetā tādas pārgrozības, ko prasījusi nepieciešama vajadzība, piemēram, nepieciešamu ēkas izlabojumu. Tad viņam ir tiesība prasīt no pārējiem kopīpašniekiem, lai tie samērīgi atlīdzina viņa izdoto summu līdz ar procentiem, tādējādi, ja centralizētās kanalizācijas sistēmas pieslēgšana ir nepieciešama, tad to var veikt viens no kopīpašniekiem, pēc tam piedzenot samērīgu atlīdzinājumu no otra kopīpašnieka.

Saskaņā ar Civillikuma 1071. pantu uz kopējo lietu gulošās nastas, apgrūtinājumi un lietas uzturēšanai vajadzīgie izdevumi jānes kopīpašniekiem samērīgi ar viņu daļām.

Precīzākai atbildei būtu nepieciešams iepazīties ar kopīpašuma dalītas lietošanas līguma nosacījumiem.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas