E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 2593
Lasīšanai: 2 minūtes

Par neizmantotu papildatvaļinājumu

Publicēts pirms 10 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
10. jūlijā, 2013
Maija Avota

Labdien! Pēc darba likumdošanas daudzbērnu vecākiem tiek piešķirtas trīs papildus atvaļinājuma dienas. Par 2012.gadu esmu izņēmusi visu atvaļinājumu, bet šīs papildus dienas neizmantoju. Vai šīs dienas var tikt pārnestas uz nākošo kalendāro gadu? Vai es varu pie 2013.gada atvaļinājuma dienām izmantot šīs papildus dienas (par 2012.gadu) vai arī tikai tās trīs dienas, kas attiecas uz 2013.gadu?

A
atbild:
15. jūlijā, 2013
Valsts darba inspekcija
Vilnis Virza, Darba tiesību nodaļas vadošais juriskonsults

Vēršam Jūsu uzmanību, ka tiesības uz ikgadējo apmaksāto papildatvaļinājumu noteiktas ciešā saistībā ar tiesībām uz ikgadējo apmaksāto atvaļinājumu.

Darba likumā nav noteikts darba devēja pienākums pārcelt neizmantotās ikgadējā apmaksātā papildatvaļinājuma dienas uz nākamo/-ajiem gadu/-iem. Tātad, ja darbiniekam ir bijušas tiesības uz ikgadējo apmaksāto papildatvaļinājumu, bet tās nav izmantotas attiecīgā gada ietvaros, darba devējam nav pienākums piešķirt minēto papildatvaļinājumu, jo Darba likums neparedz pārcelt neizmantoto papildatvaļinājumu.     

Vienlaikus jāatzīmē, ka, tā kā Darba likuma 55.pants paredz darba kārtības noteikumos noteikt atvaļinājumu izmantošanas kārtību, tad, ja šis jautājums - papildatvaļinājuma izmantošanas kārtība - nav atrunāts darba koplīgumā vai darba līgumā, precīzāka tā izmantošanas kārtība, iespējams, ir noteikta uzņēmuma darba kārtības noteikumos.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 251 jautājumu. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas