E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 25593
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Tieslietas
1
1

Ja probācijas uzraudzības laikā persona patvaļīgi devusies uz ārzemēm

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
15. februārī, 2022
Imants

Labdien! Manu brāli priekšlaicīgi atbrīvoja par labu uzvedību un lika ierasties probācijas dienestā 2012. gadā. 2012. gadā viņš aizbrauca uz Angliju un tur dzīvo. Kas viņam draud, ja viņš atbrauks uz mājām? Jau pagājuši 10 gadi. Palika neizciests 2 gadu sods.

A
atbild:
28. martā, 2022
Valsts probācijas dienests
Ieva Sviķe, Resocializācijas departamenta vadītāja

Saskaņā ar Latvijas Soda izpildes kodeksa (redakcija līdz 01.01.2012.) 5. pantu tiesas nolēmuma, ar kuru persona nosacīti pirms termiņa atbrīvota no brīvības atņemšanas soda, izpildi kontrolē un notiesātos uzrauga Valsts probācijas dienests. Jūsu brālim saskaņā ar Latvijas Soda izpildes kodeksa 115.1 panta otro daļu bija pienākums desmit darbdienu laikā no tiesas lēmuma spēkā stāšanās dienas ierasties un reģistrēties tiesas noteiktajā Valsts probācijas dienesta teritoriālajā struktūrvienībā. Aizbraucot uz Angliju un neinformējot Valsts probācijas dienestu, jūsu brālis pārkāpa arī Latvijas Soda izpildes kodeksa 155. pantā minētos pienākumus – informēt Valsts probācijas dienesta amatpersonu par savu dzīvesvietu, darbavietu vai mācību iestādi, kā arī nekavējoties (tiklīdz nosacīti notiesātajam tas kļuvis zināms) paziņot par to maiņu” un “lūgt Valsts probācijas dienesta atļauju izbraukšanai ārpus dzīvesvietas uz laiku, kas ilgāks par piecpadsmit dienām”. Nosacīti pirms termiņa atbrīvotajam 2012. gadā tiesa saskaņā ar Krimināllikuma 61. pantu (redakcijā līdz 01.01.2012.) varēja uz neizciesto soda laiku uzlikt papildu pienākumus.

Ņemot vērā iepriekš minēto un pamatojoties uz Krimināllikuma 61. pantu, ja nosacīti pirms termiņa atbrīvotais bez attaisnojoša iemesla nepildīja tiesas uzliktos vai kriminālsodu izpildi reglamentējošā likumā noteiktos pienākumus vai atkārtoti izdarīja administratīvo pārkāpumu, par ko viņam uzlikts administratīvais sods, tiesa, pamatojoties uz Valsts probācijas dienesta iesniegumu, varēja pieņemt lēmumu par neizciestās soda daļas izpildīšanu (viss termiņš, uz kuru persona tika nosacīti pirms termiņa atbrīvota no brīvības soda izciešanas). 

Valsts probācijas dienestam nav zināms tiesas pieņemtais lēmums minētajā gadījumā, tāpēc dienests sniedzis atbildi, ņemot vērā aprakstīto situāciju, nevērtējot konkrēto gadījumu individuāli.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 74 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas