E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 22645
Lasīšanai: 7 minūtes
TĒMA: Reģistri
1
7
1
7

Elektroniskā uzraudzība ieslodzītajiem – kā iespējams to nokārtot?

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
04. martā, 2021
Liene

Labdien! Vai jums ir kāda informācija par elektroniskajām aprocēm, ko liek uz kājas, ja cilvēku izlaiž ātrāk no ieslodzījuma? Kādos gadījumos to var dabūt? Pēc cik ilga laika ieslodzītais var aproci pieprasīt?

A
atbild:
07. aprīlī, 2021
Valsts probācijas dienests
Ilvars Vītols, Elektroniskās uzraudzības centra vadītājs

Saskaņā ar Krimināllikuma 61.pantu elektroniskā uzraudzība ir intensīvas kontroles pasākumi, ko noteic tiesa, lai ierobežotu notiesātā brīvu pārvietošanos. Elektronisko uzraudzību īsteno Valsts probācijas dienests (turpmāk – VPD). VPD īsteno elektronisko uzraudzību, izmantojot aproci, kas piestiprināta pie notiesātā ķermeņa, un bāzes staciju, kas izvietota notiesātā dzīvesvietā. Elektroniskās uzraudzības aproce pārraida informāciju, izmantojot radioviļņus, savukārt bāzes stacija radioviļņus uztver un informāciju pārraida uz serveri, izmantojot mobilo sakaru tīklu. Minētajā veidā VPD tehniski kontrolē, vai notiesātais atrodas dzīvesvietā. VPD nosaka notiesātā pārvietošanās brīvības ierobežojumus atbilstoši Latvijas Sodu izpildes kodeksa (turpmāk – LSIK) 119.panta pirmajai un otrajai daļai, sagatavojot elektroniskās uzraudzības grafiku. VPD elektroniskās uzraudzības grafikā noteiktās dienās un laikos iekļauj aktivitātes, kas notiesātajam ir jāpilda, atrodoties ārpus dzīvesvietas, bet pārējā laikā notiesātajam jāatrodas savā dzīvesvietā. Lai elektronisko uzraudzību tehniski varētu īstenot, saskaņā ar 2011. gada 5. aprīļa Ministru kabineta noteikumiem Nr. 271 “Noteikumi par izvērtēšanas ziņojumā iekļaujamās informācijas apjomu un tā sastādīšanas un sniegšanas kārtību”, notiesātā dzīvesvietai jāatbilst šādiem kritērijiem:

  • vai probācijas klientam ir tiesisks pamats pastāvīgi uzturēties iespējamā dzīvesvietā;
  • vai iespējamā dzīvesvietā dzīvojošās pilngadīgās personas un dzīvojošo nepilngadīgo personu likumiskie pārstāvji ir devuši atļauju šajā dzīvesvietā izvietot elektroniskās ierīces, kas ļauj kontrolēt probācijas klienta atrašanos noteiktā vietā un laikā;
  • vai iespējamā dzīvesvietā ir pastāvīgs elektroenerģijas pieslēgums un elektrotīklam iespējams pieslēgt elektroniskās uzraudzības ierīces;
  • vai iespējamā dzīvesvietā ir pastāvīgs mobilo sakaru tīkla pārklājums, kas ļauj nodrošināt nepārtrauktu probācijas klienta elektronisko uzraudzību;
  • vai iespējamā dzīvesvietā ir atbilstoši apstākļi drošai, netraucētai un pilnvērtīgai elektroniskās uzraudzības ierīču uzstādīšanai, izvietošanai un funkcionēšanai;
  • vai iespējamā dzīvesvietā ir atbilstoši sadzīves apstākļi, kuros probācijas klients var nodrošināt savas fizioloģiskās vajadzības, neizejot no elektroniskās uzraudzības ierīču kontroles zonas.

Šobrīd tiesas var atbrīvot notiesāto ar elektronisko uzraudzību tikai nosacītas pirms termiņa no soda izciešanas atbrīvošanas gadījumā. Tiesa vērtē notiesātā atbilstību atbrīvošanai saskaņā ar Krimināllikuma 61. panta pirmo, otro un otro prim daļu:

(1) Personu, kas notiesāta ar brīvības atņemšanu, izņemot īslaicīgu brīvības atņemšanu, var nosacīti pirms termiņa atbrīvot no pamatsoda izciešanas, ja ir pamats uzskatīt, ka tā pēc atbrīvošanas spēs iekļauties sabiedrībā, neizdarot noziedzīgu nodarījumu.

(2) Ņemot vērā notiesātā personību un uzvedību soda izciešanas laikā, nosacītu pirmstermiņa atbrīvošanu no soda var noteikt, ja:

1) notiesātais ir sasniedzis noteiktu resocializācijas rezultātu;

2) notiesātais atbilstoši iespējām ir labprātīgi atlīdzinājis ar noziedzīgo nodarījumu radīto kaitējumu;

3) notiesātajam pēc atbrīvošanas ir iespējas tiesiskā ceļā iegūt eksistences līdzekļus;

4) ir pagājis kriminālsodu izpildi reglamentējošā likumā noteiktais laiks pēc soda piemērošanas par soda izciešanas režīma pārkāpumu un nav spēkā esošu sodu par brīvības atņemšanas soda izpildes laikā izdarītiem administratīvajiem pārkāpumiem;

5) notiesātais risina un ir gatavs turpmāk risināt savas psiholoģiskās problēmas, kas izraisīja vai varētu izraisīt noziedzīga nodarījuma izdarīšanu;

6) notiesātais piekritis ārstēties no alkohola, narkotisko, psihotropo vai toksisko vielu atkarības, ja noziedzīgo nodarījumu izdarījis alkohola, narkotisko, psihotropo vai toksisko vielu atkarības dēļ.

(21) Nosacīti pirms termiņa atbrīvojot no soda, notiesātajam var piemērot elektronisko uzraudzību, ievērojot šādus nosacījumus:

1) notiesātais piekrīt elektroniskajai uzraudzībai;

2) elektroniskās uzraudzības īstenošana ir iespējama notiesātā dzīvesvietā;

3) elektroniskās uzraudzības piemērošana veicinās notiesātā iekļaušanos sabiedrībā.

Lai pieteiktos elektroniskajai uzraudzībai, notiesātajam ir jāatbilst LSIK 79.panta pirmajā un otrajā daļā noteiktajam, notiesātais nosacītu pirmstermiņa atbrīvošanu no soda izciešanas, tai skaitā ar elektroniskās uzraudzības noteikšanu, var lūgt, ja viņš atbilst šā kodeksa 50.panta ceturtajā daļā minētajiem nosacījumiem, faktiski ir izcietis Krimināllikumā noteikto soda daļu un atbilst citiem Krimināllikumā noteiktajiem kritērijiem. Nosacītu pirmstermiņa atbrīvošanu no soda izciešanas ar elektroniskās uzraudzības noteikšanu neierosina, ja notiesātais jau ir izcietis Krimināllikumā noteikto soda daļu, kas jāizcieš, lai varētu tikt ierosināta nosacīta pirmstermiņa atbrīvošana no soda izciešanas.

Atbilstoši Krimināllikuma 61. panta trešajai prim daļai pieteikties uz elektronisko uzraudzību notiesātais var, kad faktiski ir izcietis:

1) ne mazāk kā vienu trešdaļu no noteiktā soda par mazāk smagu noziegumu;

2) ne mazāk kā pusi no noteiktā soda, ja tas piespriests par smagu noziegumu, kā arī ja notiesātais ir persona, kas agrāk bijusi notiesāta ar brīvības atņemšanu par tīšu noziegumu, un sodāmība par šo noziegumu nav noņemta vai dzēsta;

3) ne mazāk kā divas trešdaļas no noteiktā soda, ja tas piespriests par sevišķi smagu noziegumu, kā arī ja notiesātais ir persona, kas agrāk bijusi nosacīti pirms termiņa atbrīvota no soda un no jauna izdarījusi tīšu noziegumu neizciestās soda daļas laikā;

4) ne mazāk kā divdesmit četrus gadus no brīvības atņemšanas soda, ja notiesātais ir persona, kurai piespriests mūža ieslodzījums.

Atbilstoši LSIK 79.panta pirmajai daļai notiesātajam ar lūgumu viņu atbrīvot no soda izciešanas nosacīti pirms termiņa, tai skaitā ar elektroniskās uzraudzības noteikšanu, jāvēršas pie brīvības atņemšanas iestādes priekšnieka.

Labs saturs
7
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 42 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas