E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 13900
Lasīšanai: 3 minūtes
3
3

Izlīgums iespējams par jebkura smaguma noziedzīgu nodarījumu

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
20. februārī, 2018
Andrejs

Ja ir paveikts noziegums pēc Krimināllikuma 175. panta 3. daļas, vai ir iespējams miera izlīgums un, ja ir, kā to pareizi izdarīt?

A
atbild:
23. februārī, 2018
Valsts probācijas dienests
Imants Mozers, sabiedrisko attiecību vadītājs

Kriminālprocesa likuma 381. panta pirmā daļa nosaka, ka izlīguma gadījumā cietušā un noziedzīgu nodarījumu izdarījušās personas samierināšanos var veicināt Valsts probācijas dienesta (VPD) apmācīts starpnieks. VPD īstenotais izlīgums ir strukturēts sarunu process, kurā brīvprātīgi piedalās cietušais un persona, kura izdarījusi noziedzīgu nodarījumu (turpmāk tekstā – iesaistītās puses), un kuru vada neitrāla persona – starpnieks, palīdzot iesaistītajām pusēm vienoties par savstarpēji pieņemamu un taisnīgu risinājumu.

Izlīgums starp iesaistītajām pusēm ir iespējams tikai tad, ja persona, kura izdarījusi noziedzīgu nodarījumu, atzīst, ka ir izdarījusi noziedzīgu nodarījumu, kā arī atzīst lietas faktus, un iesaistītās puses brīvprātīgi piekrīt piedalīties izlīgumā. Izlīguma īstenošana ir iespējama par jebkura smaguma noziedzīgu nodarījumu, tostarp pēc Krimināllikuma 175. panta trešās daļas.

VPD uzsāk organizēt izlīguma procesu, ja saņemts procesa virzītāja (policijas, prokuratūras vai tiesas) rakstisks pieprasījums, tiesneša ierosinājums audzinoša rakstura piespiedu līdzekļa piemērošanas bērniem gadījumos vai cietušā vai personas, kura izdarījusi noziedzīgu nodarījumu, rakstisks iesniegums.

Piedalīšanās izlīgumā ir brīvprātīga, un pārrunu process ir konfidenciāls.

Lai VPD uzsāktu organizēt izlīguma procesu, ir jāvēršas jebkurā no VPD teritoriālajām struktūrvienībām un jāuzraksta iesniegums. Starpnieks, saņemot iesniegumu, sazināsies ar abām iesaistītajām pusēm, noskaidros, vai puses piekrīt iesaistīties izlīguma procesā, sniegs visu nepieciešamo informāciju par izlīguma procesa organizēšanas un vadīšanas kārtību un organizēs izlīguma sēdi. Ja iesaistītās puses panāks izlīgumu, tiks noformēts un izsniegts izlīguma dokuments – pa vienam eksemplāram katrai iesaistītajai pusei, procesa virzītājam un VPD.

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas