E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 25876
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Tieslietas

Iesniegums pašvaldības bāriņtiesai

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
23. martā, 2022
Velga

Labdien! Cietušais ir aizturēts, un viņš raksta sūdzību bāriņtiesai, bet vai var rakstīt cita rajona bāriņtiesai? Vai arī ir jāraksta tikai sava rajona bāriņtiesai? Paldies!

A
atbild:
09. maijā, 2022
Ilona Barkovska
juriste

Saskaņā ar Bāriņtiesu likuma 2. panta trešo daļu bāriņtiesas darbības teritorija ir attiecīgās pašvaldības administratīvā teritorija, izņemot šā panta piektajā daļā minēto gadījumu. Un saskaņā ar šā panta piekto daļu vienā pašvaldībā izveido ne vairāk kā vienu bāriņtiesu. Vairākas pašvaldības var veidot kopīgu bāriņtiesu.

Savukārt, ja persona nosūta iesniegumu citas pašvaldības bāriņtiesai, tad saskaņā ar Iesniegumu likuma 4. panta pirmo daļu,  ja iestāde konstatē, ka saņemtais iesniegums pilnībā vai kādā daļā nav šīs iestādes kompetencē, tā septiņu darba dienu laikā no iesnieguma saņemšanas dienas par to informē iesniedzēju un, ja iespējams, norāda kompetento iestādi. Un saskaņā ar šā panta otro daļu, ja tas ir lietderīgi, iestāde var nepiemērot šā panta pirmo daļu un septiņu darba dienu laikā pēc iesnieguma saņemšanas pārsūtīt šo iesniegumu citai iestādei, informējot par to iesniedzēju. Iestāde, kas saņēmusi pārsūtīto iesniegumu, šajā likumā noteiktajā kārtībā izskata iesniegumu un atbilstoši kompetencei sniedz atbildi uz to. Šādā gadījumā atbildes sniegšanas termiņu skaita no dienas, kad iesniegumu pārsūtījusi iestāde, kas to saņēma pirmā.

Tātad, ja iesniegums kļūdaini ir nosūtīts citas pašvaldības bāriņtiesai, tad vai nu iesniedzējs tiks informēts par to no bāriņtiesas puses (norādot kompetento iestādi), vai arī iesniegums tiks pārsūtīts piekritīgajai bāriņtiesai, informējot par to iesniedzēju. Līdz ar to, ņemot vērā laika ekonomiju un lietderību, labāk sākumā noskaidrot piekritīgo bāriņtiesu un tai adresēt iesniegumu.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas