E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 15544
Lasīšanai: 4 minūtes

Nosacīti no kriminālatbildības atbrīvotā uzraudzība var atšķirties

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
18. oktobrī, 2018
Edmunds

Vai man ir iespēja ieceļot vasaras periodā ASV uz pagaidu darbu, ja es esmu nosacīti atbrīvots no kriminālatbildības par nelegālu vielu glabāšanu bez nolūka tās realizēt un probācija beidzas novembrī?

A
atbild:
23. oktobrī, 2018

Saskaņā ar Valsts probācijas dienesta likuma 11. panta pirmās daļas 3. punktu Valsts probācijas dienests (VPD) uzrauga personas, pret kurām izbeigts kriminālprocess, nosacīti atbrīvojot no kriminālatbildības. VPD nosacīti no kriminālatbildības atbrīvotās personas uzrauga atbilstoši Ministru kabineta (MK) noteikumos Nr.107 “Kārtība, kādā Valsts probācijas dienests uzrauga nosacīti notiesātās, nosacīti pirms termiņa no soda izciešanas atbrīvotās, nosacīti no kriminālatbildības atbrīvotās personas un personas, kurām piemērots papildsods – probācijas uzraudzība” noteiktajai kārtībai.

Prokurors saskaņā ar Krimināllikuma 58.1 panta ceturto daļu, nosacīti atbrīvojot no kriminālatbildības, personai ar tās piekrišanu var uzlikt sekojošus pienākumus:

  • atvainoties cietušajam;
  • noteiktā termiņā novērst radīto kaitējumu;
  • nemainīt dzīvesvietu bez dienesta piekrišanas;
  • periodiski reģistrēties dienestā un piedalīties probācijas programmās saskaņā ar dienesta norādījumiem;
  • informēt par dzīvesvietas maiņu;
  • atturēties no noteiktas rīcības vai nodarbošanās veidiem;
  • ārstēties no alkohola, narkotisko, psihotropo, toksisko vielu vai citas atkarības.

Atkarībā no tā, vai prokurors ir uzlicis vai nav uzlicis pienākumus, kā arī atkarībā no konkrētā uzliktā pienākuma nosacīti no kriminālatbildības atbrīvotā uzraudzība notiek atšķirīgi.

Ja prokurors nav uzlicis nevienu pienākumu, tad nosacīti atbrīvotam no kriminālatbildības nav nekādu ierobežojumu attiecībā uz pārvietošanās brīvību.

No jautājuma nav saprotams, kura gada novembrī beidzas pārbaudes laiks. Ja pārbaudes laiks beidzas 2018. gada novembrī, tad 2019. gada vasarā varat izceļot uz ASV brīvi, proti, beidzoties pārbaudes laikam, nosacīti atbrīvotam no kriminālatbildības nepastāv nekādi ierobežojumi.

Ja pārbaudes laiks beidzas 2019. gada novembrī, tad jārēķinās ar to, ka atkarībā no prokurora uzliktiem pienākumiem var pastāvēt ierobežojumi. Piemēram, ja prokurors Jums būtu uzlicis pienākumu nemainīt dzīvesvietu bez dienesta piekrišanas, Jūsu pienākums būtu rakstiski lūgt dienestam atļauju mainīt dzīvesvietu. Sīkāku informāciju, kas norādams iesniegumā un kā tiek izlemts jautājums par atļaujas došanu vai nedošanu, kā arī par pieņemtā lēmuma pārsūdzēšanas kārtību var iegūt iepriekš minētajos MK noteikumos.

Ja prokurors Jums būtu uzlicis pienākumu informēt par dzīvesvietas maiņu, tad, mainot dzīvesvietu, Jums dienestā būtu jāiesniedz informācija par iemesliem, kāpēc tiek mainīta dzīvesvieta, jaunās dzīvesvietas adrese un dzīvesvietas maiņas datums.

Ja prokurors Jums būtu uzlicis pienākumu periodiski reģistrēties dienestā un piedalīties probācijas programmās saskaņā ar dienesta norādījumiem, Jums dienestā būtu jāierodas dienesta amatpersonas norādītajā laikā, kā arī jāpiedalās probācijas programmās probācijas programmu grafikā norādītajā laikā.

Ja prokurors Jums būtu uzlicis pienākumu atvainoties cietušajam vai noteiktā termiņā novērst radīto kaitējumu, vai atturēties no noteiktas rīcības vai nodarbošanās veidiem, vai ārstēties no alkohola, narkotisko, psihotropo, toksisko vielu vai citas atkarības, tad Jums ne vēlāk kā pēdējā uzraudzības dienā dienestā jāiesniedz dokuments, kas apliecina, ka prokurora uzliktais pienākums izpildīts.

Gadījumā, ja būsiet pārkāpis kādu no uzliktajiem pienākumiem vai uzliktais pienākums nebūs izpildīts noteiktā termiņā, vai pienākums nebūs pilnībā izpildīts, dienesta amatpersonas pienākums ir vērsties pie prokurora ar iesniegumu, lai atjauno kriminālprocesu un turpina Jūsu kriminālvajāšanu.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas