E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 25535
Lasīšanai: 2 minūtes
1
6
1
6

Kā aprēķina vidējo izpeļņu, ja periodā ietilpst atstādināšana no darba

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
09. februārī, 2022
Inga

No 1. novembra līdz 31. janvārim biju atstādināta no darba. Šajā laikā nestrādāju un nesaņēmu ienākumus. No 9. februāra man piešķīra ikgadējo apmaksāto atvaļinājumu. Rēķinot dienas vidējo izpeļņu, grāmatvede nopelnīto darba algu augustā, septembrī un oktobrī izdalīja nevis uz faktiski nostrādāto dienu skaitu 65, bet gan visām darba dienām periodā augusts–janvāris, tas ir, 128. Tas man samazināja dienas vidējo izpeļņu. Grāmatvede savu aprēķinu pamato ar Darba likuma 75. panta 4. daļas pēdējo teikumu: “Nostrādāto dienu skaitā neietilpst pārejošas darbnespējas dienas, atvaļinājuma dienas un dienas, kad darbinieks nav veicis darbu šā likuma 74. panta pirmajā un sestajā daļā minētajos gadījumos.” Tātad periods, kad biju atstādināta no darba, ietilpst nostrādāto dienu skaitā. Lūdzu konsultāciju, vai dienas vidējā izpeļņa aprēķināta pareizi?

A
atbild:
24. februārī, 2022
Labklājības ministrija
Ineta Vjakse, Darba attiecību un darba aizsardzības politikas departamenta direktora vietniece

Darba likuma 75. panta pirmā daļa paredz, ka visos gadījumos, kad darbiniekam saskaņā ar šo likumu izmaksājama vidējā izpeļņa, tā aprēķināma par pēdējiem sešiem kalendāra mēnešiem no darba algas, no normatīvajos aktos, darba koplīgumā vai darba līgumā noteiktajām piemaksām, kā arī no prēmijām.

Lai arī Darba likumā nav konkrēti dots risinājums jūsu jautājumā aprakstītajai situācijai, tomēr, iztulkojot likumā ietvertās normas ar mērķi panākt taisnīgu risinājumu, varētu tikt piemērots Darba likuma 75. panta ceturtajā daļā minētais dienas vidējās izpeļņas aprēķins.

Proti, tad, ja ir notikusi atstādināšana, pēc kuras darbinieks dodas ikgadējā apmaksātajā atvaļinājumā, vidējā izpeļņa būtu jāaprēķina, pēdējo sešu kalendāra mēnešu darba samaksas kopsummu dalot ar šajā periodā nostrādāto dienu skaitu. Nostrādāto dienu skaitā šādā gadījumā nebūtu jāieskaita atstādināšanas laiks, līdzīgi kā tiek noteikts Darba likuma 75. panta ceturtās daļas trešajā  teikumā.

Labs saturs
6
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas