E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 2531
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Politika

Bērna reģistrēšana Latvijas pilsonībā, ja viens no vecākiem ārvalstnieks

Publicēts pirms 10 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
28. jūnijā, 2013
Andrejs

Ja bērns, kuram viens vecāks ir Latvijas pilsonis, bet otrs ir Krievijas pilsonis piedzimst Krievijā, viņam ir iespēja dabūt gan Latvijas pilsonību, gan Krievijas pilsonību. Vai ir iespēja tikai vienam vecākam (Latvijas pilsonim) nākt uz vēstniecību un rakstīt iesniegumu par pilsonības piešķiršanu un Latvijas pilsoņa pases saņemšanu. Kādi normatīvie akti regulē dokumentus, kurus nepieciešams iesniegt un iesniegšanas kārtību?

A
atbild:
01. jūlijā, 2013
Laura Platace
LV portāls

Latvijā jautājumi, kas saistīti ar pilsonības piešķiršanu, atrunāti Pilsonības likumā. 

Pilsonības likuma 3.panta 3.daļa paredz: ja bērna dzimšanas brīdī viens no viņa vecākiem ir Latvijas pilsonis, bet otrs – ārvalstnieks un abu vecāku pastāvīgā dzīvesvieta ir ārpus Latvijas, bērna pilsonību (pavalstniecību) nosaka vecāki, savstarpēji vienojoties.

Tas nozīmē, ka, lai reģistrētu bērnu kā Latvijas pilsoni, abiem vecākiem ir jāierodas Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes teritoriālajā nodaļā vai tuvākajā Latvijas diplomātiskajā un konsulārajā pārstāvniecībā. Jāuzrāda šādi dokumenti:

  • bērna dzimšanas apliecība (ja nepieciešams, tai jābūt legalizētai un tulkotai valsts valodā);
  • vecāku personu apliecinoši dokumenti;
  • bērna personu apliecinošs dokuments, ja tāds ir izsniegts (parasti otras valsts pilsonību apliecinošs dokuments, piemēram, Krievijas pilsoņa pase u.c.);
  • otra vecāka (citas valsts pilsoņa) piekrišana, ja bērns ir dzimis ārvalstīs un bērna dzimšanas brīdī vecāka (Latvijas pilsoņa) dzīvesvieta bija paziņota ārvalstīs.

Vairāk iespējams lasīt LV portāla skaidrojumā „Reģistrējot bērnu Latvijas pilsonībā, jau šobrīd bērnam var izvēlēties divas pilsonības”.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 47 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas