E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 29401
Lasīšanai: 2 minūtes
1
2
1
2

Vai var saņemt bezdarbnieka pabalstu, ja gūst ienākumus kā pašnodarbinātais – MUN maksātājs

J
jautā:
12. maijā, 2023
Santa

Labdien! Es gūstu ienākumus gan kā darbinieks organizācijā, gan kā pašnodarbinātais (saimnieciskās darbības veicējs, mikrouzņēmuma nodokļa maksātājs), bet plānoju beigt darba attiecības ar minēto organizāciju. Vai, ja pārtraucu strādāt organizācijā, man var tikt piešķirts bezdarbnieka pabalsts arī tad, ja turpinu saņemt ienākumus kā pašnodarbinātais?

A
atbild:
07. jūnijā, 2023
Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra
Iveta Olte, Pabalstu metodiskās vadības daļa vecākā eksperte

Jūs jautājat, vai, zaudējot darba ņēmēja statusu, var tikt piešķirts bezdarbnieka pabalsts arī tad, ja turpināsiet saņemt ienākumus kā pašnodarbinātais (saimnieciskās darbības veicējs, mikrouzņēmuma nodokļa maksātājs).

Tiesības uz bezdarbnieka pabalstu ir bezdarbniekam, ja:

  • iegūts bezdarbnieka statuss. Bezdarbnieku un darba meklētāju atbalsta likums noteic, ka tiesības uz bezdarbnieka statusu pēc reģistrēšanās Nodarbinātības valsts aģentūrā ir personai, kura nestrādā. Tiesības iegūt un saglabāt bezdarbnieka statusu ir personai, kura nav uzskatāma par darba ņēmēju saskaņā ar likumu “Par valsts sociālo apdrošināšanu”;
  • kopējais apdrošināšanas stāžs ir ne mazāks par 1 gadu;
  • veiktas vai bija jāveic obligātās sociālās apdrošināšanas iemaksas bezdarba gadījumam ne mazāk kā 12 mēnešus pēdējo 16 mēnešu periodā pirms bezdarbnieka statusa iegūšanas dienas.

Normatīvo aktu nosacījumi neparedz atrašanos bezdarbnieka statusā un pabalsta saņemšanu, ja pabalsta pieprasītājs ir mikrouzņēmumu nodokļa maksātājs. Tātad jums, ja turpināsiet atrasties mikrouzņēmumu nodokļa maksātāja statusā, nebūs tiesību iegūt bezdarbnieka statusu un saņemt pabalstu.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas