E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 25299
Lasīšanai: 4 minūtes
TĒMA: Mājoklis
1
1

Kārtība, kādā jāmaksā par atkritumu izvešanu

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
13. janvārī, 2022
Svetlana

Mūsu dzīvoklī deklarēti 3 cilvēki. Pašlaik dēls atrodas misijā Kosovā (7 mēnešus). Mēs laikus brīdinājām NĪP par dēla komandējumu. Vai mums ir jāmaksā par sadzīves atkritumu izvešanu par viņu? Jo NĪP rēķina par 3 cilvēkiem.

A
atbild:
15. janvārī, 2022
Inese Helmane
LV portāls

Ja māju savā apsaimniekošanā nav pārņēmusi dzīvokļu īpašnieku kopība un pieņēmusi īpašu kārtību, kā dzīvokļu īpašnieki norēķinās par komunālajiem pakalpojumiem, tad spēkā ir Ministru kabineta noteikumi Nr. 1013 “Kārtība, kādā dzīvokļa īpašnieks daudzdzīvokļu dzīvojamā mājā norēķinās par pakalpojumiem, kas saistīti ar dzīvokļa īpašuma lietošanu”.

17. punkts noteic, ka par pakalpojumiem, kuri nav mērāmi vai kuru patēriņa noteikšanai nav uzstādīti skaitītāji, aprēķinu veic šādi:

Par sadzīves atkritumu apsaimniekošanu un asenizāciju:

  • ja atsevišķais īpašums ir dzīvoklis – proporcionāli dzīvoklī deklarēto personu skaitam, sadalot summu, kas veidojas pēc neapdzīvojamo telpu un mākslinieka darbnīcu īpašnieku vai nomnieku veikto maksājumu atskaitīšanas no dzīvojamās mājas kopējā maksājuma. Ja dzīvoklī nav deklarēta neviena persona, aprēķinu veic kā par vienu deklarēto personu. Ja ziņas par deklarēto personu ir anulētas, pārrēķinu par iepriekšējiem norēķinu periodiem neveic;
  • ja atsevišķais īpašums ir neapdzīvojamā telpa vai mākslinieka darbnīca – par sadzīves atkritumu apsaimniekošanu atbilstoši ar pakalpojuma sniedzēju individuāli noslēgtā līguma nosacījumiem, bet līdz šāda līguma noslēgšanai apmaksājamās daļas apmēru nosaka pārvaldnieks. Apmaksājamās daļas apmēru par asenizāciju nosaka pārvaldnieks, ņemot vērā neapdzīvojamās telpas vai mākslinieka darbnīcas lietošanas mērķi.

Savukārt Ministru kabineta noteikumu Nr. 524 “Kārtība, kādā nosaka, aprēķina un uzskaita katra dzīvojamās mājas īpašnieka maksājamo daļu par dzīvojamās mājas uzturēšanai nepieciešamajiem pakalpojumiem” otrā daļa nosaka maksājamo daļu par ūdensapgādes un kanalizācijas pakalpojumu nodrošināšanu un sadzīves atkritumu izvešanu, ja māju savā apsaimniekošanā ir pārņēmusi dzīvokļu īpašnieku kopība.

4. punkts paredz, ka maksājamās daļas noteikšanai par sadzīves atkritumu izvešanu, kā arī asenizāciju dzīvojamās mājas īpašnieki var izmantot šādus aprēķinu kritērijus:

  • atbilstoši dzīvojamā mājā esošo dzīvokļu, mākslinieka darbnīcu un nedzīvojamo telpu skaitam;
  • atbilstoši katram dzīvojamās mājas īpašniekam piederošās domājamās daļas apmēram;
  • atbilstoši dzīvoklī dzīvojošo personu skaitam. Dzīvojamās mājas īpašnieks par nedzīvojamā telpā vai mākslinieka darbnīcā radīto sadzīves atkritumu izvešanu slēdz atsevišķu līgumu ar pakalpojuma sniedzēju vai vienojas ar dzīvojamās mājas īpašniekiem par maksājamās daļas apmēru;
  • atbilstoši dzīvoklī deklarēto personu skaitam. Dzīvojamās mājas īpašnieks par nedzīvojamā telpā vai mākslinieka darbnīcā radīto sadzīves atkritumu izvešanu slēdz atsevišķu līgumu ar pakalpojuma sniedzēju vai vienojas ar dzīvojamās mājas īpašniekiem par maksājamās daļas apmēru.

Ja dzīvojamās mājas īpašnieki lemj par maksājamās daļas noteikšanu par sadzīves atkritumu izvešanu, kā arī asenizāciju atbilstoši dzīvoklī dzīvojošo personu skaitam, lēmumā:

  • norāda katrā dzīvoklī dzīvojošo personu skaitu;
  • var norādīt kārtību, kādā fiksē dzīvoklī dzīvojošo personu skaita izmaiņas.
Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 90 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas