E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 25236
Lasīšanai: 3 minūtes
1
1

Ja pēc uzturlīdzekļu nomaksas pašam paliek maz naudas iztikai

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
09. janvārī, 2022
Jariks

Labdien! Maksāju uzturlīdzekļus katru mēnesi, godprātīgi, nekavējot maksājumu. Mana alga ir 500 eiro, un uzturlīdzekļus maksāju 300 eiro (par diviem bērniem). Pašam iztikai paliek 200 eiro mēnesī. Tiesa nav bijusi. Tātad jautājums: vai tas ir normāli, ka man ir jāiztiek ar 200 eiro mēnesī?

A
atbild:
12. janvārī, 2022

Civillikuma 179. pantā ir noteikts: “Vecāku pienākums ir samērā ar viņu spējām un mantas stāvokli uzturēt bērnu. Šis pienākums gulstas uz tēvu un māti līdz laikam, kad bērns pats var sevi apgādāt. Strīdus par uzturlīdzekļiem bērnam izšķir tiesa.”

Turpat ir arī noteikts: “Ja vecāku nav vai viņi nespēj uzturēt bērnu, šis pienākums līdzīgās daļās gulstas uz vecvecākiem. Ja vecvecāku mantas stāvoklis ir nevienlīdzīgs, tiesa var noteikt viņiem uzturēšanas pienākumu samērā ar katra mantas stāvokli.

Minimālo uzturlīdzekļu apmēru, kuru bērnam nodrošināt ir pienākums katram no vecākiem neatkarīgi no viņa spējām uzturēt bērnu un mantas stāvokļa, nosaka Ministru kabinets, ņemot vērā valstī noteikto minimālo mēnešalgu un bērna vecumu.

Tiesa pēc prasītāja lūguma nekavējoties pieņem lēmumu par to, kādā apmērā atbildētājam pagaidām, līdz strīda izšķiršanai, jāsedz bērna uzturēšanas izdevumi. Bērna pagaidu uzturlīdzekļu apmērs nevar būt mazāks par Ministru kabineta noteikto minimālo bērna uzturlīdzekļu apmēru.”

Minimālais uzturlīdzekļu apjoms ir noteikts Ministru kabineta noteikumos Nr. 37 “Noteikumi par minimālo uzturlīdzekļu apjomu bērniem”.

Arī Satversmes tiesa ir noteikusi vecāku pienākumu maksāt uzturlīdzekļus saviem bērniem: “Kā iepriekš norādījusi arī Satversmes tiesa, nekādi apstākļi nevar atbrīvot vecākus no pienākuma dot uzturu savam bērnam vismaz Ministru kabineta noteiktajā minimālajā apmērā.” Vairāk par to lasiet šeit.

Lai uzzinātu par iespējām dažādot uzturlīdzekļu došanu, aicinām noskatīties raidījumu “Zini savas tiesības”.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas