E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 25194
Lasīšanai: 6 minūtes
TĒMA: Tieslietas
1
1

Paternitātes testu var veikt arī grūtniecības laikā

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
05. janvārī, 2022
Jeļena

Labdien! Esmu stāvoklī (10. nedēļā). Ar bērna tēvu neesam laulībā. “Tētis” teica, ka visi jautājumi par bērnu tikai caur tiesu. Tagad mēs ar viņu kā sveši cilvēki. Esmu gatava taisīt DNS paternitātes testu, lai pierādītu, ka tēvs ir viņš, un uzreiz pēc bērna piedzimšanas saņemt no bērna tēva alimentus. Ja tests pierāda, ka tētis ir viņš (bet es to zinu 100%, jo viņš ir vienīgais vīrietis jau daudzus gadus), gribu pieprasīt viņam apmaksāt gan testu, gan tiesu. Es dzīvoju Rīgā. Tētis dzīvo Jūrmalā. Kur man vērsties? Pie jurista? Rakstīt tiesai brīvā formā? Uz bērna DNS testu pēc manas prasības “tētis”, domāju, ka neies. Kā man jārīkojas? Palīdziet man, lūdzu, ļoti gaidu jūsu atbildi. Paldies.

A
atbild:
09. februārī, 2022
Ilona Barkovska
juriste

DNS testu parasti veic, kad bērns jau ir piedzimis. Taču laboratorijas “GenEra” mājaslapā ir publicēta informācija arī par šādu pakalpojumu: “GenEra laboratorija piedāvā arī paternitātes testu grūtniecības laikā: neinvazīvs prenatāls paternitātes tests, kuram paraugus pieņemam mēs, bet pati analīze tiek veikta ASV laboratorijā. Ja jums interesē šis tests, lūgums ar mums sazināties.”

Tātad vēl pirms bērna piedzimšanas topošajiem vecākiem ir iespēja noskaidrot paternitāti, un tas var būt par pamatu, lai tālāk savstarpēji vienotos par uzturlīdzekļiem un citiem jautājumiem saistībā ar bērnu.

Savukārt, ja bērna tēvs nevēlas labprātīgi risināt jautājumu par paternitāti, pēc bērna piedzimšanas bērna māte var vērsties tiesā ar prasības pieteikumu par paternitātes noteikšanu un uzturlīdzekļu piedziņu. Vairāk par šāda veida prasību var izlasīt portālā iepriekš publicētajā atbildē šeit, par DNS testu un tā apmaksu šeit.

Ar informāciju par to, kur var veikt DNS testu, ir iespējams iepazīties portālā iepriekš publicētajā atbildē šeit.

Prasības pieteikumam jāatbilst Civilprocesa likumā ietvertajiem kritērijiem. Civilprocesa likuma 128. panta otrā daļa noteic, ka prasības pieteikumā norādāms:

1) tās tiesas nosaukums, kurai iesniegts pieteikums;

11) prasītāja vārds, uzvārds, personas kods, deklarētā dzīvesvieta, bet, ja tādas nav, – dzīvesvieta; juridiskajai personai – tās nosaukums, reģistrācijas numurs un juridiskā adrese. Ja prasītājs piekrīt elektroniskajai saziņai ar tiesu, norāda arī elektroniskā pasta adresi un, ja tas ir reģistrējies tiešsaistes sistēmā saziņai ar tiesu, ietver arī norādi par reģistrēšanos;

12) atbildētāja, trešās personas vārds, uzvārds, personas kods, deklarētā dzīvesvieta un deklarācijā norādītā papildu adrese, bet, ja tādas nav, – dzīvesvieta; juridiskajai personai – tās nosaukums, reģistrācijas numurs un juridiskā adrese. Atbildētāja personas kodu vai reģistrācijas numuru norāda, ja tas ir zināms;

13) prasītāja pārstāvja (ja prasību ceļ pārstāvis) vārds, uzvārds, personas kods un adrese saziņai ar tiesu; juridiskajai personai – tās nosaukums, reģistrācijas numurs un juridiskā adrese. Ja prasītāja pārstāvis, kura adrese saziņai ar tiesu ir Latvijā, piekrīt elektroniskajai saziņai ar tiesu, norāda arī elektroniskā pasta adresi un, ja tas ir reģistrējies tiešsaistes sistēmā saziņai ar tiesu, ietver arī norādi par reģistrēšanos. Ja prasītāja pārstāvja adrese ir ārpus Latvijas, papildus norāda elektroniskā pasta adresi vai paziņo par savas dalības reģistrēšanu tiešsaistes sistēmā;

2) (izslēgts ar 29.11.2012. likumu);

21) kredītiestādes nosaukums un konta numurs, kurā veicama piedzenamās summas samaksa vai atlīdzināmi tiesāšanās izdevumi;

3) prasības priekšmets;

4) prasības summa, ja prasība ir novērtējama naudas izteiksmē, kā arī piedzenamās vai apstrīdamās summas aprēķins;

5) apstākļi, ar kuriem prasītājs pamato savu prasījumu, un pierādījumi, kas tos apstiprina;

51) ziņas par mediācijas izmantošanu strīda risināšanai pirms vēršanās tiesā;

6) likums, uz kura prasība pamatota;

7) prasītāja prasījumi;

8) prasības pieteikumam pievienoto dokumentu saraksts;

9) prasības pieteikuma sastādīšanas laiks un citas ziņas, ja tās nepieciešamas lietas izskatīšanai. Prasītājs var norādīt savu tālruņa numuru, ja viņš piekrīt saziņai ar tiesu izmantot tālruni.

Saskaņā ar Civilprocesa likuma 28. panta otro daļu prasību par uzturlīdzekļu piedziņu bērnam vai vecākam vai paternitātes noteikšanu prasītājs var celt arī pēc savas deklarētās dzīvesvietas.

Tātad bērna māte var prasības pieteikumu iesniegt pēc savas deklarētās dzīvesvietas piekritīgajai tiesai.

Civilprocesa likuma 43. panta pirmās daļas 3. punkts noteic, ka no tiesas izdevumu samaksas valsts ienākumos atbrīvoti: prasītāji – prasībās par uzturlīdzekļu piedziņu bērnam vai vecākam, kā arī prasībās par paternitātes noteikšanu, ja prasība celta vienlaikus ar prasību par uzturlīdzekļu piedziņu bērnam.

Līdz ar to, iesniedzot tiesā prasības pieteikumu par paternitātes noteikšanu vienlaikus ar prasību par uzturlīdzekļu piedziņu bērnam (viens prasības pieteikums), prasītājs tiek atbrīvots no tiesas izdevumu samaksas.

Jums ir tiesības vērsties pie jebkura ģimenes tiesību jomā praktizējoša zvērināta advokāta vai jurista, saņemt individuālu konsultāciju un palīdzību prasības pieteikuma sagatavošanā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 44 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas