E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 25145
Lasīšanai: 2 minūtes
5
5

Ar transportlīdzekli, kuram ārvalstīs nav veikta tehniskā apskate, aizliegts iebraukt Latvijā

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
02. janvārī, 2022
Urmas

Labdien! Dzīvoju Igaunijā, braucot uz Latviju, mani apturēja robežsargi un konstatēja, ka manis vadītajai automašīnai, kas reģistrēta Igaunijā, ir beigusies tehniskā apskate. Tā tas tika formulēts lēmumā. Lēmumā tāpat tika norādīts, ka esmu pārkāpis Ceļu satiksmes likuma 9. panta pirmā daļas 1. punktu un 18. panta 2. punktu. Šajos pantos skaidri norādīts, ka mans pārkāpums ir tas, ka esmu vadījis transportlīdzekli, kad nav bijusi atļauja piedalīties ceļu satiksmē. Tomēr, iepazīstoties ar lēmuma saturu, konstatēju, ka sodīts tiku pēc Ceļu satiksmes likuma 71. panta 1. daļas par tāda transportlīdzekļa izmantošanu ceļu satiksmē, kuram noteiktajā termiņā nav veikta valsts tehniskā apskate. Skaidri taču noprotams, ka valsts tehniskā apskate šajā gadījumā ir domāta Latvijā reģistrētiem transportlīdzekļiem, kas veicama CSDD, un es savam Igaunijā reģistrētajam transportlīdzeklim nevaru nemaz tādu veikt pie labākās gribas (Ceļu satiksmes likuma 16. panta 1. daļa). Kāpēc tiku sodīts par valsts tehniskā apskates neesamību, ja mans pārkāpums bija, ka esmu vadījis transportlīdzekli, kad nav bijusi atļauja piedalīties ceļu satiksmē? Vai šāds lēmums un piemērotais sods ir tiesisks?

A
atbild:
11. janvārī, 2022
Sandis Zellis
jurists

Ceļu satiksmes likuma 18. panta 2. punkts skaidri noteic, ka ar transportlīdzekli aizliegts piedalīties ceļu satiksmē, kā arī pat iebraukt Latvijā, ja šim transportlīdzeklim nav saņemta atļauja piedalīties ceļu satiksmē.

Šī tiesību norma, kā arī minētā likuma 9. panta pirmās daļas 1. punkts ir izmantoti, lai motivētu attiecīgo pārkāpumu, savukārt konkrētais administratīvā soda apmērs noteikts ar minētā likuma 71. panta pirmo daļu.

Šādos apstākļos amatpersonas pārkāpumi nav saskatāmi. Ja ārvalstī reģistrētam transportlīdzeklim nav veikta attiecīgajā ārvalstī noteiktā tehniskā apskate, tam nav tiesību piedalīties ceļu satiksmē arī Latvijā.

Labs saturs
5
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 43 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas