E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 25125
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Tieslietas
1
1

Mantojuma līgumu vienpusēji atcelt nevar

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
28. decembrī, 2021
Aivars

Sievietei ar četriem nepilngadīgiem bērniem pieder četristabu dzīvoklis. Īpašums ir reģistrēts zemesgrāmatā. Sieviete iepazīstas ar vīrieti, un viņu starpā pie notāra tiek noslēgts mantojuma līgums. Sieviete ir mantojuma atstājēja, vīrietis (un viņa bērni) – līgumiskais mantinieks. Līgumā ir noteikts, ka vīrietim ir arī šī nekustamā īpašuma bezmaksas lietojuma tiesība (personālservitūts) līdz viņa mūža galam. Abi viens bez otra piekrišanas nedrīkst šo īpašumu pārdot, ieķīlāt, mainīt, iznomāt. Šis akts tiek ievests zemesgrāmatā. Laikam ejot, līgumiskais mantinieks (vīrietis) sāk slikti izturēties pret sievieti, mantojuma atstājēju. Vīrietis sievietes bērnu klātbūtnē paceļ roku pret sievieti, liek neskaitāmas reizes sievietei ar bērniem izvākties no dzīvokļa. Neļauj sievietes bērniem tikties ar māti u. tml. Vīrieša uzvedība pēc alkohola lietošanas ir pilnīgi neadekvāta. Ir vairākas reizes saukta pašvaldības policija. Kopdzīve ar šo vīrieti ir kļuvusi neiespējama. Sieviete ar bērniem ir apdraudēta. Ko darīt sievietei? Kā lauzt vai anulēt šo mantojuma līgumu? Kā sievietei tikt vaļā no šā vīrieša?

A
atbild:
08. februārī, 2022
Signe Laizāne
LV portāls

Mantojuma līgums saista arī mantojuma atstājēju – atšķirībā no testamenta viņš nevar pēkšņi pārdomāt un novēlēt savu mantu kādam citam. Tāpēc mantojuma līgumi nav visai populāra parādība, tomēr tādi ir paredzēti likumā.

Ņemiet vērā, ka no mantojuma līguma nevarēs vienpusēji atkāpties. Mantojuma atstājējam un mantiniekam savstarpēji jāvienojas, lai varētu grozīt līguma saturu vai līgumu atcelt. Ja šādi punkti mantojuma līgumā ir iekļauti, iespējams, mantojuma līgumu atcelt būs vienkāršāk. Izpētiet mantojuma līguma saturu.

Līdz ar līguma parakstīšanu jūs vairs nevarēsiet brīvi rīkoties ar īpašumu, kuru būsiet novēlējis. Bet arī mantiniekam nebūs tūlītējas tiesības uz mantu, kamēr jūs kā mantojuma atstājējs būsiet dzīvs. Līgums mantiniekam piešķir vienīgi nogaidu tiesības uz mantojumu.

Ieteiktu doties pie advokāta, lūdzot meklēt iespējas mantojuma līgumu tomēr atcelt radušos apstākļu dēļ.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas