E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 25117
Lasīšanai: 3 minūtes
3
3

Mēnešalgas noteikšana valsts pārvaldē nodarbinātajam

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
27. decembrī, 2021
Ilze

Esmu stājusies darba attiecībās 09.02.2021. valsts iestādē. Izturēju 6 mēnešu pārbaudes laiku, kur novērtēšanā (2021. gada augustā) saņemts vērtējums “labi”. Saņemu algu, pamatojoties uz 1. kategoriju. Nākamā ikgadējā darbinieku novērtēšana būs 2022. gada novembrī. Cik saprotu no MK 66. noteikumiem, par darba pieredzi no viena līdz trijiem gadiem un novērtējumu vismaz “labi” tiek palielināta kategorija uz 2. Tā kā 09.02.2022. apritēs gads, kopš strādāju šajā iestādē, vai darba devējam nav pienākuma veikt atkārtotu novērtēšanu, lai pārskatītu kategoriju? Citādi līdz 2022. gada novembrim būšu veikusi darba pienākumus vairāk nekā pusotru gadu, taču saņemšu 1. kategorijas samaksu.

A
atbild:
03. janvārī, 2022
Valsts kanceleja
Santa Jirgensone, Komunikācijas departamenta konsultante

Saskaņā ar Ministru kabineta noteikumu Nr. 66 “Noteikumi par valsts un pašvaldību institūciju amatpersonu un darbinieku darba samaksu un tās noteikšanas kārtību” (noteikumi) 7. punktu nodarbinātā mēnešalgu nosaka, ņemot vērā divus individuālā vērtējuma kritērijus: nodarbinātā profesionālo pieredzi un darba izpildes novērtējumu.

Tajos gadījumos, kad nodarbinātais uzsāk darbu un tam nav profesionālās pieredzes attiecīgajā jomā, saskaņā ar noteikumu 12. punktu pārbaudes laikā piemēro 1. kategoriju, savukārt, beidzoties pārbaudes laikam, novērtē nodarbinātā darba izpildi, kā arī nosaka atbilstošo kategoriju.

Noteikumu 18. punkts paredz, ka nodarbinātā kategoriju pārskata ne retāk kā reizi gadā, ņemot vērā nodarbinātā darba izpildes novērtējumu un profesionālās pieredzes ilgumu.

Vienlaikus norādām: lai pārskatītu kategoriju, nav obligāti jāveic jauns novērtējums; iestāde var izmantot aktuālā novērtējuma rezultātus, proti, to novērtējuma rezultātu, kuru saņēmāt, veicot novērtēšanu, pēc pārbaudes laika beigām.

Tāpēc vēršam uzmanību, ka noteikumu 18.1. apakšpunktā ir noteikts: ja pēc pārskatīšanas kategorija tiek paaugstināta, tad iestāde var pārskatīt nodarbinātajam noteikto mēnešalgu, taču tas nav iestādes pienākums.

Iestādei ir rīcības brīvība izvērtēt, vai mēnešalga tiek palielināta, tostarp ņemot vērā arī iestādei pieejamos finanšu līdzekļus. Lai iegūtu pilnvērtīgu informāciju par darba samaksas sistēmu iestādē, kurā strādājat, aicinām iepazīties ar iestādes iekšējiem noteikumiem par darba samaksas kārtību.

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas