E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 25024
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Mājoklis
1
1

Kam ir jāfinansē jumta logu un terases stikla konstrukcijas uzturēšana

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
15. decembrī, 2021
Ausma

Vai jumta stāvā izbūvēta dzīvokļa jumta logi ir ēkas kopīpašums, kuru uzturēšana jāfinansē visiem iedzīvotājiem? Jumta daļa virs augšējā dzīvokļa terases ir izbūvēta stikla konstrukcijā (pārējais jumts kopumā ir ar metāla segumu). Tagad kopā ar sniegu nokritusi daļa šī stiklojuma. Kam jānodrošina šī stiklojuma atjaunošana: konkrētam dzīvoklim vai visiem dzīvokļiem?

A
atbild:
20. decembrī, 2021
Rīgas Stradiņa universitātes Sociālo zinātņu fakultāte
Inga Kudeikina, Dr. iur., asociētā profesore

Uz šo jautājumu konkrēti atbildēt bez papildu dokumentu izpētes nevar.

Vispārīgi jumts ir kopīpašums. Tā ir ēkas daļa, kas nepieciešama visas mājas uzturēšanai, kura jāveic kopīpašniekiem proporcionāli domājamajām daļām (ja īpašums nav sadalīts atsevišķos dzīvokļu īpašumos vai proporcionāli dzīvokļa platībai, ja dzīvojamā māja ir sadalīta dzīvokļu īpašumos). To, kas ietilpst kopīpašumā, nosaka Dzīvokļa īpašuma likuma 4. panta pirmā daļa: “dzīvojamās mājas un tās ārtelpu (galeriju, balkonu, lodžiju, terašu) ārējās norobežojošās konstrukcijas (tai skaitā sienas, arhitektūras elementi, jumts, koplietošanas telpu logi un durvis, arī ārdurvis), iekšējās slodzi nesošās konstrukcijas (tai skaitā nesošās sienas un kolonnas, kā arī atsevišķos īpašumus norobežojošās sienas) ..”, neatkarīgi no tā, no kāda materiāla jumts ir.

Tomēr atbildība varētu būt arī tikai konkrētā dzīvokļa īpašniekam, ja:

  • starp kopīpašniekiem ir noslēgts dalītas lietošanas līgums, paredzot, ka par stikloto jumtu atbildīgs tikai dzīvokļa īpašnieks, ievērojot, ka tikai viņš to lieto;
  • ja tie ir konkrētā dzīvokļa stiklotie griesti, tad tā būs dzīvokļa īpašnieka atbildība (saskaņā ar minētā likuma 3. panta otrās daļas pirmo punktu (telpas vai telpu grupas robežās esošie konstruktīvie slodzi nenesošie, nožogojošie un apdares elementi (tai skaitā iekšējās starpsienas, griestu, grīdu un sienu apdare, durvis); ja tas ir ēkas jumts, tad atbildīgi ir visi kopīpašnieki. Jāskatās projekts, kadastrālās uzmērīšanas lieta.
Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 44 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas